Românii care doresc să muncească în străinătate vor avea mai multă siguranță și protecție

Posted on mai 8 2021 - 8:16pm by petre

Românii care au de gând să muncească în străinătate vor avea mai multă siguranță ca până acum.

Firmele care îi vor trimite peste hotare vor fi obligate prin lege să respecte noi reguli: să se asigure că au condiții de cazare, să le facă asigurare de sănătate, să verifice că muncitorii au toate actele pentru țara în care vor lucra și să transmită aceste date Inspectoratului de Muncă.

Scandalurile de anul trecut în care au fost implicați mai mulți români exploatați în străinătate i-au făcut pe guvernanții noștri să se gândească de două ori la condițiile în care acești oameni pleacă la lucru în afara țării, iar pe unii dintre oficialii străini i-au determinat să refacă legislația din țările lor. Este cazul Germaniei și Austriei.

Oana Ursache, secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni: „Au ajuns chiar să pună la dispoziție chartere care duceau femeile din Austria și le luau pe cele din România ca să le înlocuiască. S-au mișcat foarte repede. Situația lor e mai bună decât era anul trecut, dar e loc de mult mai bine. Avem state precum Italia, unde cazurile de sclavie modernă sunt arhicunoscute. Cu siguranță atât firmele care angajează aici, cât și dincolo sunt principalii vinovați.”

Noua lege va obliga firmele de recrutări să fie mult mai transparente, așa că vor fi obligate mai întâi să medieze gratuit relația dintre muncitori și angajatorul străin, să le facă asigurare de sănătate, să verifice că au toate documentele de care au nevoie în afara țării, dar și să transmită către Inspectoratele de Muncă mai multe informații: cele referitoare la destinație, adresa angajatorului, locurile în care vor munci oamenii și domeniile de activitate.

 

Dar asta nu înseamnă că situația este pe deplin sub control.

Dumitru Dobrev, avocat: ”Statul român, prin legislația pe care o impune, îi poate verifica doar aici în țară, dar nu-i poate verifica pe ei ce fac acolo și ei, în general, sunt lanțuri de firme, ca păpușile acelea matrioșka. Acum li s-a făcut viața mai grea, dar ei se adaptează.”

Autoritățile din România au verificat numai anul trecut peste 340 de firme și au dat amenzi de peste 200.000 de lei.

Larisa Papp, director Direcția Control Relații de Muncă: „La aproximativ un sfert dintre agenții de plasare verificați s-au identificat neconformități. Este obliogatoriu să se prevadă cuantumul salariului, timpul de muncă, timpul de odihnă, regimul orelor suplimentare, durata concediului de odihnă, condițiile de cazare, condițiile de transport.”

Cei mai mulți români sunt angajați în Europa de Vest, în Germania, Spania, italia și Franța

sursa: Pro TV

 

Comments

comments

About the Author