PSD, PNL, PMP, Macovei și Tăriceanu, acuzați căau încălcat legea finanțării partidelor

Posted on ian. 30 2015 - 10:21am by petre

Autoritatea ElectoralăPermanentăa dat publicității rapoartele de control al finanțării campaniei prezidențiale de anul trecut, fiind constatatăîncălcarea Legii finanțării partidelor politice de către PMP, PSD, PNL, PER, Călin Popescu Tăriceanu și Monica Macovei.

Inspectorii AEP au constatat, în urma controlului finanțării campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2014, căPartidul Mișcarea Popularăa încălcat Legea finanțării partidelor în sensul căpe materialele de propagandăelectoralănu au fost imprimate „denumirea partidului politic sau a alianței politice ori electorale care le-a comandat„ și „denumirea operatorului economic care le-a realizat„. PMP, partid al cărui candidat a fost Elena Udrea, a fost sancționat cu amendă, conform legii, între 5.000 lei și 25.000 lei.

De asemenea, AEP a constatat încălcarea legii finanțării partidelor și în cazul Alianței Creștin Liberale PNL-PDL, pentru încălcarea acelorași prevederi legale, fiind aplicatăaceeași sancțiune Partidului Național Liberal. Din partea ACL, candidatul la prezidențiale a fost Klaus Iohannis, actualul președinte al României.

Înacelași sens a fost sancționat și candidatul independent Călin Popescu Tăriceanu pentru nerespectarea prevederilor menționate.

Încazul candidatului independent Monica Macovei, AEP a constatat încălcarea prevederii conform căreia „cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandăelectoralăsunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora – candidați independenți, partide politice sau alianțe politice ori electorale„.

Înplus, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, în termenul legal de cinci zile lucrătoare, primirea donațiilor de la persoane fizice sau juridice în timpul campaniei electorale.

Conform sursei citate, un alt articol de lege încălcat de Macovei privește faptul căla primirea donației era obligatorie verificarea și înregistrarea identității donatorului, indiferent de caracterul public sau confidențial al acesteia.

Europarlamentarul a fost sancționat cu amendăîntre 5.000 lei și 25.000 lei și cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul încălcării legii finanțării partidelor și campaniilor electorale.

Înacelași timp, Alianța PSD-UNPR-PC, care l-a sprijinit la prezidențiale pe Victor Ponta, a încălcat, conform AEP, prevederile care obligăla imprimarea pe materialele de propagandăa denumirii partidului care le-a comandat, dar și a operatorului care le-a realizat.

PSD-UNPR-PC a mai încălcat articolul care stabilește declararea donațiilor din campania electoralăși obligația de a cheltui aceste sume doar dupăcomunicarea acestora la AEP.

Mai mult, potrivit sursei citate, Alianța PSD-UNPR-PC nu a respectat, prin mandatarul financiar, condiția conform căreia acesta „organizeazăevidența veniturilor primite pentru campania electorală, a transferurilor altor fonduri provenite din veniturile obținute în afara perioadei electorale și a cheltuielilor efectuate pentru campania electorală„.

PSD a fost sancționat cu amendăîntre 5.000 lei și 25.000 lei și cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul contravențiilor.

Un alt partid sancționat a fost Partidul Ecologist Român, care a fost amendat și i s-au confiscat sumele obținute în afara condițiilor impuse de legea finanțării partidelor politice.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author