Proteste uriașe în Franța împotriva creșterii vârstei de pensionare

Posted on mart. 12 2023 - 12:21pm by petre

Contestata reformă a pensiilor a fost adoptată de senatul francez, informează AFP, citat de Agerpres. Proiectul emblematic al preşedintelui Emmanuel Macron a generat greve şi demonstraţii săptămâni la rând, sute de mii de oameni ieşind în stradă în a şaptea zi de acţiune împotriva reformei şi a creşterii vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Premierul Elisabeth Borne nu şi-a ascuns satisfacţia după acest prim succes legislativ real, la începutul unei săptămâni decisive în care guvernul speră să vadă această reformă adoptată definitiv după un curs parlamentar haotic. „S-a făcut un pas important”, a salutat imediat ea într-o declaraţie pentru AFP, convinsă că „există o majoritate” în Parlament pentru adoptarea reformei.

 

Proiectul emblematic al celui de-al doilea mandat al preşedintelui Macron nu şi-a încheiat călătoria legislativă. Un vot crucial îl aşteaptă probabil joi în Adunarea Naţională, camera inferioară a parlamentului. Senatul şi-a încheiat cursa contra cronometru sâmbătă seara, cu o zi înaintea termenului stabilit, duminică la miezul nopţii, conform articolului din Constituţie la care guvernul a recurs pentru a limita timpul dezbaterilor legislative.

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă în a şaptea zi de acţiune

În timp ce Senatul încheia examinarea reformei, sute de mii de oameni au ieşit în stradă în a şaptea zi de acţiune împotriva reformei şi a creşterii vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani. Ministerul de Interne a numărat 368.000 de manifestanţi în Franţa, dintre care 48.000 la Paris, mai puţin decât pe 16 februarie, zi care a mobilizat cel mai puţin de la începutul protestului din 19 ianuarie.

Cifrele sunt în scădere semnificativă faţă de marţi, când 1,28 milioane de oameni au ieşit în stradă în Franţa, potrivit Ministerului de Interne.

 

Comments

comments

About the Author