Proteste în Europa împotriva certificatului verde Covid

Posted on iul. 24 2021 - 7:48pm by petre

 

Proteste în Europa. Oamenii sunt tot mai nemulţumiţi de introducerea „Green Pass”-ului

Peste 100.000 de manifestanţi sunt astăzi în stradă, în Franţa. De miercuri, francezii nu vor avea acces la spectacole, evenimente sportive sau de divertisment cu peste 50 de persoane, fără Green Pass.

Guvernele din Slovacia şi Italia vor să introducă vaccinarea sau green pass-ul obligatoriu. Green pass-ul va fi necesar din 6 august în Italia.

Sunt proteste anti-vaccinare în mai multe state europene. Iar oamenii sunt nemulţumiţi şi de introducerea green pass-ului, care le condiţionează intrarea în spaţii publice. Franţa, Italia, Marea Britanie sau Grecia sunt doar câteva exemple de ţări unde au loc manifestaţii anti-paşaport de vaccinare.

„Green Pass”-ul a scos francezii în stradă

 

Zeci de mii de oameni protestează, sâmbătă după-amiază, în mai multe oraşe din Franţa faţă de obligativitatea vaccinării pentru personalul medical şi faţă de utilizarea certificatelor Covid-19, înregistrându-se violenţe în centrul Parisului.

 

.

 

Manifestanţii scandează „Libertate!”, „Nu vrem permis sanitar!” şi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron.

 

În centrul Parisului s-au înregistrat confruntări între grupuri de protestatari şi forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene. Protestatari violenţi au forţat un baraj al forţelor de ordine pentru a pătrunde pe Bulevardul Champs-Élysées.

 

La proteste participă inclusiv simpatizanţi ai Mişcării „Vestele Galbene”, care denunţă de câţiva ani erodarea nivelului de trai în Franţa.

 

În oraşul Montpellier, câţiva jurnalişti au fost agresaţi de protestatari.

 

În Franţa au avut loc în ultimele zece zile o serie de proteste faţă de hotărârile preşedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinării pentru personalul medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19. Deciziile controversate au generat dispute politice şi juridice.

 

Pe fondul protestelor, Guvernul Franţei a anunţat miercuri că nu intenţionează să impună obligativitatea utilizării certificatelor COVID-19 pentru accesul în unităţile de învăţământ.

 

Parlamentul Franţei analizează un proiect de lege care prevede utilizarea certificatelor Covid-19 pentru participarea la anumite activităţi, accesul în unităţi medicale şi mijloace de transport.

 

Proteste sunt şi la Londra

 

Oamenii au ieşit în stradă şi în Londra. Motivul? Acelaşi – paşaportul de sănătate.

 

Protestatarii din Slovacia blochează accesul la Parlament

 

După Marea Britanie şi Franţa, oamenii din Italia şi Slovacia au ieşit în stradă. Sute de persoane au blocat accesul la Parlamentul slovac.

 

„Avem aici o mulţime de oameni deranjaţi, care riscă nu doar viaţa lor, ci şi viaţa altora. Incidentele nu sunt numai în faţa parlamentului, ci în tot oraşul. De exemplu, încearcă să urce în transportul public fără măşti”, a spus Juraj Krupa, deputat în Slovacia.

 

Italienii nu vor să intre în restaurant pe baza green-pass-ului

 

În Italia, din 6 august, green pass-ul va intra în circulaţie. Cei care vor să ia masa în oraş, vor trebui să îl aibă la ei. Italienii speră ca acest green pass să fie o invitaţie la vaccinare sau o soluţie pentru a limita numărul infectărilor.

 

„În ceea ce priveşte barurile şi restaurantele, dacă înţeleg bine, veţi putea rămâne afară fără permis verde, astfel încât problema va fi probabil în timpul iernii”, a afirmat Ruzena Halova, rezidentă în Roma.

 

Patronii de restaurant se tem că vor fi nevoiţi să refuze clienţi din cauza faptului că nu deţin green pass-ul.

 

„Ce fac cu cineva care are o boală cronică şi nu poate primi vaccinul? Nu-l hrănesc? Spune-mi cum să fac, explică-mi!”, este dilema unui patron de restaurant din Italia, Michelangelo Minervini.

 

Green pass-ul va fi folosit pentru a demonstra că posesorul a fost vaccinat, a trecut prin boală sau are un test Covid negativ.

Comments

comments

About the Author