Primul „mall” din Timișoara – cine mai ține minte scările rulante și cofetăria de pe acoperiș?

Posted on dec. 15 2023 - 12:59am by petre

Poate fi considerat, fără îndoială, drept primul „mall” din Timișoara, firește, păstrând accepțiunea noțiunilor în raport cu perioada istorică.

Era începutul anilor 70 și în România socialistă se construiau în marile orașe „magazine universale” care să satisfacă nevoile de aprovizionare a oamenilor muncii.

La Timișoara, construcția magazinului Bega a început în 1970 iar inaugurarea a avut loc în 1973, concomitent cu cea a noului magazin universal Cocor din București (capitala avea, încă din perioada interbelică, un mare super magazin, Victoria, fost Galeriile La Fayette).

Clădirea magazinului Bega a fost realizată după un proiect al institutului de proiectări IPROTIM, avându-l ca șef de proiect pe arhitectul Vasile Oprișan (cel care a elaborat proiectele pentru ștrandul Termal, blocurile turn de garsoniere de pe actualul bulevard Take Ionescu, actuala clădire a Liceului Moisil, clădirea IELF din Piața 700 și multe altele clădiri civile din Timișoara)

Pe acel loc, în fosta Piață Balaș, se afla o clădire în care funcționa Casa Pompierilor.

Construcția magazinului universal Bega era una modernă pentru era socialistă, în stilul brutalismului funcțional al epocii.

Regimul de înalțime al clădirii era de P+4, înalțimea maximă fiind atinsă de casele de lifturi, 27,25 m.

Denumit inițial „Magazinul Universal Bega”, a fost un loc unde timișorenii au acumulat, timp de aproape 50 de ani, amintiri frumoase.

În afară de lifturile destinate transportului mărfurilor voluminoase, magazinul era dotat cu scări rulante care au făcut senzație în epocă și care au devenit imediat un punct de atracție pentru timișeni.

Copiii intrau în magazin anume pentru a se plimba cu scările rulante, o premieră pentru vremea respectivă.

La magazinul Bega, în anii „buni” ai socialismului, găseai cam  de toate, de la produsele alimentare la parter, la îmbrăcăminte, încălțăminte electrocasnice, bibelouri, artizanat, suveniruri, articole de sport, etc.

 

La câțiva ani de la deschiderea magazinului, pe terasa superioară a fost amenajată o cofetărie care, o perioadă, a fost destinată exclusiv persoanelor de sex feminin, așa cum mai târziu avea să fie cofetăria Crinul din centrul orașului.

Modul de organizare era pe raioane, fiecare cu responsabili și gestiune proprie, dar magazinul funcționa ca un tot unitar, bonurile de casă fiind eliberate sub marca magazinului Universal Bega.

După privatizarea societății, în 1997, centrul comercial Bega a fost achiziționat de frații Marius și Emil Cristescu, care l-au transformat în Bega Shopping Center și care au preluat brandul Bega pentru grupul lor de firme.

 

 

 

Comments

comments

About the Author