Primele două autobuze electrice au ajuns la Timișoara – proiectul aprobat pe vremea administraţiei Robu dă roade

Posted on dec. 26 2022 - 6:43pm by petre

Primele două autobuze electrice au ajuns, azi, 26 decembrie în depoul STPT.

Primele două autobuze au ajuns în seara asta la Timișoara. Încă două sunt pe drum și le așteptăm să ajungă în câteva zile.

În ianuarie urmează probe și verificări tehnice, instruirea personalului, recepția și înmatricularea autobuzelor. Dacă nu sunt probleme tehnice, din februarie, timișorenii vor putea circula cu ele.

 

În 3 octombrie 2019, primarul de atunci, Nicolae Robu, anunța că proiectul cu finanțare europeană privind achiziția a 44 de autobuze electrice articulate de mare capacitate a fost aprobat.

Proiectul are o valoare de peste 30 de milioane de euro și va fi realizat în baza unui parteneriat între Ministerul Dezvoltării și Primăria Timișoara.

„Am fost înștiințați că s-a aprobat deja printr-un ordin al ministrului proiectul de achiziție a 44 de autobuze electrice. Acum am avut ordinul de aprobare. Este vorba despre acel proiect aflat la Ministerul Dezvoltării în care suntem noi și Brașov. Noi cu 44 de autobuze electrice, Brașov cu 12”, a declarat atunci Nicolae Robu.

De asemenea, în cadrul proiectului european vor fi realizate și 15 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă. „În paralel, licitația a fost publicată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice și a înregistrat trei participanți internaționali. Ofertele se află în evaluare tehnică. Odata livrate și împreună cu celelalte investiții în parcul de tramvaie, Timișoara se poate apropia de 90% transport public electric nepoluant”, spunea și Dan Diaconu, viceprimarul de atunci al Timișoarei.

În total, sunt 44 de autobuze electrice cumpărate prin fonduri europene, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.

Și primarul Dominic Fritz are un merit în acest proiect in sensul că a cerut ca noile autobuze să nu mai fie violet, culoarea tradițională a orașului, ci galben.

Comments

comments

About the Author