Primarul Cristian Popescu Piedone a fost reținut!

Posted on nov. 6 2015 - 11:01pm by petre

UPDATE! Primarul Cristian Popescu Piedone a fost reținut!

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus sub acuzare, de DNA, în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizației de funcționare a clubului Colectiv.

Potrivit procurorilor, în calitate de funcționar public – primar al sectorului 4 București, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, constând în încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 și Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea căa emis acordul de funcționare nr. 3909/14.01.2015 și autorizația de funcționare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfășurării activității de către S.C. Colectiv Club S.R.L., la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 București.

Prin aceasta, fostul edil a cauzat vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei Sectorului 4 București, în urma cărora reprezentanții S.C. Colectiv Club S.R.L., care au putut desfășura activități de alimentație publică, au obținut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei, mai spun procurorii.

De asemenea, pentru a autoriza funcționarea clubului Colectiv, Piedone a emis cele douăacte administrative (acordul de funcționare și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul căS.C. Colectiv Club S.R.L îndeplinea cerințele legale necesare avizării, se mai aratăîn comunicat.

Încauzăse efectueazăacte de urmărire penalăși fațăde alte persoane, mai spun anchetatorii.

Cristian Popescu Piedone se aflăla sediul DNA, unde a fost adus în jurul orei 16.10 pentru audieri.

La scurt timp dupăfostul primar Cristian Popescu Piedone, au fost aduse la DNA și douăangajate de la Primăria Sectorului 4, de la serviciul autorizare și control societăți comerciale.

Procurorii DNA au ridicat, vineri, documente de la mai multe instituții publice din București, printre care Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de UrgențăBucurești – Ilfov.

Documentele ridicate de la Primăria Sector 4 sunt legate de autorizația de funcționare emisăpentru clubul Colectiv.

De asemenea, de la ISU București – Ilfov au fost ridicate documente privind controalele făcute pe domeniul prevenirii incendiilor, în baza cărora se va stabili dacăau fost respectate metodologia și dispozițiile legale de control.

Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu au fost duși, vineri, din Arestul Capitalei la DNA, pentru a fi audiați în dosarul în care sunt vizați funcționari din Primăria Sectorului 4, inclusiv fostul primar Cristian Popescu Piedone, pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizației pentru Colectiv.

De asemenea, aceștia dau declarații și în fața procurorilor militari din DNA, care vineri au deschis un dosar în care sunt vizați angajați ai ISU București – Ilfov, fiind făcute cercetări pentru fapte de abuz în serviciu, respectiv pentru neîndeplinirea atribuțiilor în cazul avizelor privind prevenirea și stingerea incendiilor.

„Sunt indicii și date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viațăși integritatea corporalăa peste 180 persoane și s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcționării acestuia în afara cadrului legal și obținerea de venituri patrimoniale din activitățile desfășurate în aceste condiții. Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultimăfaptăa avut în vedere căincendiul produs în data de 30.10.2015, în incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecințădecesul a 32 persoane și rănirea gravăa peste 140 persoane, precum și datele și informațiile apărute în spațiul public, conform cărora clubul în cauzăar fi fost avizat pe linie P.S.I. și ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competențăpe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu”, potrivit DNA.

Înce privește disjungerea, de către Parchetul ÃŽnaltei Curți de Casație și Justiție a unei părți din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv și a declinării cu privire la săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența DNA, procurorii Secției de combatere a corupției au dispus urmărirea penalăfațăde mai multe fapte, presupus a fi săvârșite de persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4 București, respectiv abuz în serviciu dacăfuncționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), fals intelectual (autorat și complicitate).

Potrivit ordonanței de începere a urmăririi penale in rem, SC Colectiv Club SRL este unitate de alimentație publicăsituatăîn București, sector 4, de tip bar/club, având o suprafațătotalăde 425 mp, din care spațiu de servire 335 mp.

„La data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de funcționare, iar la aceeași datăautorizația de funcționare nr. 369. Ambele acte au fost eliberate deși nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisăde către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, conform Hotărârii Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g. Respectiva hotărâre prevede obligativitatea unei astfel de autorizări pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri având destinația de alimentație publicăcu aria desfășuratăegalăsau mai mare cu 200 mp”, au scris procurorii în ordonanță.

Anchetatorii au stabilit căatât acordul de funcționare nr. 3909, cât și autorizația de funcționare nr. 369 nu puteau fi emise, întrucât încalcăflagrant dispozițiile care reglementeazăapărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Prin cele descrise mai sus reiese căs-a produs vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei sectorului 4 București, cu obținerea unui folos necuvenit pentru reprezentanții SC Colectiv Club SRL, care au putut desfășura activități de alimentație publică, obținând în primele șase luni ale anului 2015, un profit de 26.131 lei, conform evidențelor ANAF, fărăîndeplinirea condițiilor legale de autorizare”, susțin procurorii.

Anchetatorii au mai arătat căîn clubul Colectiv s-au desfășurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, în condiții vădite de insecuritate publicăși a fost pusăpermanent în pericol viața, sănătatea și integritatea corporalăa spectatorilor și persoanelor angajate.

„Totodată, au fost afectate și interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 București ca instituție publicăabilitatăde lege săasigure desfășurarea în condiții de siguranțăpublicăși cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului”, au precizat procurorii.

La o zi de la producerea tragediei din clubul Colectiv, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care și-a anunțat miercuri demisia, afirma călocalul nu are autorizații de la ISU pentru căaveau o declarație pe propria răspundere, care este cuprinsăîntr-un acord de funcționare.

Piedone spunea căprimarul nu are ce să-și reproșeze și că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcționat legal, controalele inspectorilor săi desfășurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara și noaptea, când clubul are activitate.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 4 arătau, referitor la legalitatea eliberării acordului de funcționare pentru clubul Colectiv, căeliberarea acestui act nu era condiționatăde existența autorizației de prevenire și stingere a incendiilor.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost arestați preventiv, marți, pentru ucidere din culpă, în cazul incendiului din clubul Colectiv, în care au murit 32 de persoane și alte aproape 200 au fost rănite.

Potrivit PICCJ, „incendiul s-a produs ca urmare a faptului căpersoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisăa clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperităa clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonicăpe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

Anchetatorii au arătat căpatronii Colectiv, deși au dat o declarație pe proprie răspundere căvor respecta limita maximăde 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligația, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spațiu de 425 de metri pătrați, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea fiind decedate.

Mai mult, procurori au arătat, în documentul citat, căprin contractul de închiriere echipament și spațiu, încheiat în 30 octombrie, între SC Club Colectiv SRL și SC Digidream SRL (formația Goodbye to Gravity), s-a stabilit ca trupa sănu plăteascăsuma pentru chirie dacăla concert participăminim 400 de persoane.

Din documentația existentăla dosarul cauzei rezultăcăsuprafața clubului este de 425 de metri pătrați, iar administratorii Colectiv, pentru a evita obținerea avizului sau autorizației de securitate la incendiu, au declarat 80 de locuri pe scaune ca limitămaximă. Declarația a fost datăîn 6 noiembrie 2014, de Paul Gancea.

Declarația a fost datăîn condițiile în care, pentru începerea lucrărilor de modificare sau schimbare a destinației localului cu activități culturale, în situația în care acesta are funcțiunea de alimentație publică, cu suprafața desfășuratămai mare sau egalăde 200 de metri pătrați, este necesarăobținerea avizului de securitate la incendiu.

Inspectoratul pentru Situații de UrgențăBucurești – Ilfov, a arătat într-o adresătransmisăanchetatorilor cănu au fost efectuate controale privind verificarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor în Colectiv, întrucât clubul nu figureazăîn baza lor de date. Îndocumentul citat se mai aratăcăISU nu a fost informat „de nici o altăautoritate de existența acestuia și nu au existat solicitări de emitere a avizului/autorizației de securitate la incendiu sau sesizări cu privire la activitatea desfășuratăîn respectiva incintă”.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author