Prima catastrofă aeriană de pe teritoriul actual al României – uriașa aeronavă s-a prăbușit în flăcări lângă Timișoara, ucigând cinci membrii ai echipajului

Posted on sept. 10 2019 - 1:59pm by petre

Funkunteroffizier Otto SCHIENKLER, Unt. steuermann Karl REIMER, Unt. maschinist Jacob RENZ. Ob. steuermann Franz THOMSEN, Unt. steuermann TRÜB Georg.

Sunt numele și gradele militare ale victimelor primei catastrofe aeriene petrecute pe actualul teritoriu al României, lângă Timișoara.

La 28 august și 4 septembrie 1916, Zeppelinul LZ 85, ridicat de la baza aeriană de lângă Timișoara, va bombarda Bucureștiul și Ploieștiul, afectând serios capacitățile de rafinare ale României.

Incendiul de la rafinăria Ploiești a durat două săptămâni, instalațiile fiind scoase din folosință, până când germanii au ocupat Muntenia și au reluat rafinarea.

În timpul bombardării Ploieștiului, bateriile antiaeriene românești (de producție franceză) au reușit să lovească una dintre nacelele navei. La 4 septembrie, deși a ajuns cu bine aproape de Timișoara, Zeppelinul nu a mai reușit să aterizeze la bază.

Aproape de Utvin, nacela lovită s-a rupt, provocând o dezechilibrare a navei. Gigantul s-a ridicat în poziție verticală și a urcat liber până la câteva mii de metri, provocând moartea a patru militari ai aerului, din cauza lipsei oxigenului.

A urmat o prăbușire la fel de violentă care a ucis încă cinci aviatori. Printre ei și căpitanul Wolff, comandantul navei. Cinci dintre ei sunt înmormântați în cimitirul eroilor din Timișoara.

CITEȘTE TOATĂ POVESTEA AICI

Comments

comments

About the Author