Președintele SUA a prezentat lumii cea mai clară imagine a Universului realizată cu telescopul Webb

Posted on iul. 12 2022 - 9:17am by petre

Președintele american Joe Biden a prezentat luni noapte una din primele imagini realizate de telescopul James Webb în spațiu, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Casa Albă, în Washington.

Prezentarea a precedat marele eveniment programat astăzi, la ora 17:30 (ora României), când NASA va da publicității mai multe imagini surprinse de telescopul spațial lansat pe orbită la sfârșitul anului trecut. Imaginea prezentată luni noapte este cea mai adâncă și clară imagine în infraroșu a Universului de până acum, care surprinde galaxii aflate la circa 13 miliarde de ani lumină depărtare.

 

LIVE FM
LIVE TV

MAI MULTE
POLITICĂ
ACTUALITATE
ECONOMIE
EXTERNE
SPORT
TV
SCI TECH
MAGAZIN
Ultimele știri
Interviurile Digi24.ro
Opinii
Vocile Digi
Digi Context
Digivox
Meteo
Caută…
HOME Știri Sci-tech Cea mai clară și îndepărtată imagine a Universului, realizată de telescopul James Webb, a fost prezentată de președintele Joe Biden
VIDEO&FOTO Cea mai clară și îndepărtată imagine a Universului, realizată de telescopul James Webb, a fost prezentată de președintele Joe Biden
12.07.2022 01:40

Prima imagine în infraroșu realizată de telescopul James Webb. Foto: NASA / James Webb Telescope
DIN ARTICOL
Cum arată universul, văzut prin telescopul James Webb
„Până la capătul întunericului”
Președintele american Joe Biden a prezentat luni noapte una din primele imagini realizate de telescopul James Webb în spațiu, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Casa Albă, în Washington. Prezentarea a precedat marele eveniment programat astăzi, la ora 17:30 (ora României), când NASA va da publicității mai multe imagini surprinse de telescopul spațial lansat pe orbită la sfârșitul anului trecut. Imaginea prezentată luni noapte este cea mai adâncă și clară imagine în infraroșu a Universului de până acum, care surprinde galaxii aflate la circa 13 miliarde de ani lumină depărtare.

 

ACTUALIZARE Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au participat, alături de directorul NASA, Bill Nelson, la prezentarea primeia dintre imaginile surprinse de telescopul James Webb în spațiu.

Cea mai adâncă și clară imagine în infraroșu a Universului de până acum a fost realizată de telescopul James Webb. Potrivit descrierii NASA, în imagine se observă roiul de galaxii SMACS 0723 – mii de galaxii într-un colț infim al Universului, așa cum apărea cum 4,6 miliarde de ani. Masa totală a roiului de galaxii funcționează ca o lentilă gravitațională, mărind galaxiile care se află în spatele său. Camera NIRCam de pe telescopul James Webb a captat aceste galaxii îndepărtate, care nu au mai fost văzute până acum.

 

 

Imaginea surprinsă de telescop acoperă o porțiune de cer de mărimea unui grăunte de nisip privit de la o lungime de braț distanță și conține mii de galaxii într-un colț al Universului.

Bill Nelson a declarat că în imagine apar galaxii extrem de îndepărtate, care se află la distanță de circa 13 miliarde de ani lumină.

El a mai spus că alte imagini surprinse de James Webb, care urmează să fie prezentate marți, au imortalizat galaxii aflate la circa 13,5 miliade de ani lumină, adică aproape de originea Universului, care are 13,8 miliarde de anivechime.

Comments

comments

About the Author