Premieră: Un tânăr de 15 ani din Timiș, transferat în Campionatul Serbiei

Posted on mart. 9 2023 - 11:30am by petre

UEFA aprobă  transferul în campionatul din Serbia a unui tânăr de 15 ani din Diniaș – sat cunoscut prin amprenta sa sportivă, Mima Giuchici, frații Romario și Daniel Benzar, Cătălin Trifon, Alexandru Martinov, fiind doar câțiva fotbaliști proveniți din această localitate de lângă Timișoara.

Este primul transfer al unui minor din România în istoria fotbalului sârbesc.

Ligile U17 și U19 din țara vecină sunt printre cele mai puternice din lume, Serbia fiind al nouălea exportator de fotbaliști din lume.

Tânărul este Vladimir „Vlada” Radin și a debutat deja la U17 al Clubului de Fotbal „OFK Vršac” (actual loc 6 la seniori în „Prva Liga” a Serbiei cu un lot cotat la 1,3 milioane de euro) cu gol și asist în primul amical al iernii, iar duminica trecută a înscris și împotriva celebrei Academii Partizan Beograd, după o cursă de 30m, depășire în viteză a fundașului și o finalizare deosebită cu lob în colțul lung.

„Am decis să vin fiindcă mi-a plăcut de antrenori, de colegi, toți sunt foarte serioși și doresc să facă performanță, mi-a plăcut Academia de Fotbal „OFK”, condițiile din Căminul de Elevi, diriginta, colegii de clasă din Liceul „Borislav Petrov Braca”. Vârșeț este un orășel frumos, merg peste tot pe jos, și este și aproape de casa din România. Vreau să joc cu Zvezda și Vojvodina, să le dau gol și lor”, ne spune tănărul sportiv.

 

Grupa de U17 (kadeti) al „OFK Vršac” (club la care au evoluat cândva la seniori Manu Foale și președintele actual al AJF Timiș, Romeo Malac), se află momentan pe locul 3 în „Prva Liga” (Liga a II-a) cu șanse reale la cucerirea locului doi și promovarea în „Super Liga”, unde îi așteaptă deja colegii de la U19 (omladinci/tineret).

În decembrie, Radin a participat, pentru a treia oară deja, la stagiul de pregătire din Stara Pazova unde a jucat titular ca fundaș stânga (alături de tineri de la PSG, Dortmund, Leipzig, Salzburg, din Anglia, Suedia, Elveția, Australia, SUA) ambele meciuri amicale U17 ale Naționalei Serbiei, compusă doar din fotbaliști din ligile străine. Dezvoltarea, personală și fotbalistică, este acolo urmărită, dar și sprijinită, ani de zile, începând cu vârsta de zece ani (U11).

„Un vis, să te antrenezi la Baza Serbiei, ne-au spus acolo, că toți de la Națională pe care i-am văzut la mondialul din Qatar au trecut pe la ei. Să dormi în camerele unde stau Vlahović, Mitrović sau Tadić, ceva incredibil pentru noi”, ne împărtășește juniorul trăirile sale.

 

La lotul Naționalei Serbiei, Stara Pazova, cu Cupa Campionilor Mondiali de Tineret.
„Cavani”, așa cum îl alintă prietenii, a început fotbalul la patru ani la „Hajduk Diniaș”, singurul sat care a reușit performanța de a câștiga Cupa Hagi-Danone (2009), sub îndrumarea emeritului profesor de sport Vlastimir Todorov.

Mulți ani la rând a practicat doar înotul și tenisul la „Generala 30”.
Din nou către fotbal a fost îndrumat de legendarul Miodrag „Belo” sau „Mile” Belodedici, un mare fotbalist și un om și mai mare, care știa să-l sune (acum mulți ani) din București și să i se prezinte la telefon ca fiind Neymar. Iar acesta se mira că brazilianul știa sârbește. Concluzia a fost, că fiecare fotbalist mare vorbește mai multe limbi străine, așa că și el va trebui să le învețe.
La vârsta de zece ani, a revenit la fotbal, condus fiind la balonul de la „Banu-Sport” de un alt mare fotbalist și „căutător” de talente Iosif Rotariu.

Cu Miodrag Belodedici

În ultimii trei ani a practicat la nivel competițional exclusiv atletismul, participând la probele de 60m, 100m, 200m, 300m, 400m sau 800m pentru „CS Athletics Timișoara” și „Atina Vršac”, fiind pregătit de profesorul Raymond Gulyas si de Campioana Națională en-titre Cristina Bălan. Anul trecut în iulie la Campionatul Național U16 a ocupat locurile 7 și 10 la probele de 400m respectiv de 200m. Iar în decembrie la Indoor-Meetig-ul din Belgrad s-a clasat pe locul 5 la 300m.

De strategia de dezvoltare a tănărului sportiv se ocupă SC BonaDea Planet srl, care a stat și în spatele performanței din Cupa Hagi-Danon.

„În ultimii ani fotbalul s-a schimbat foarte mult, a devenit mult mai complex, trebuie luați în considerare mult mai mulți factori decât doar pregătirea tehnică și focusarea pe meciul următor. Pe lângă conținutul sportiv și tactic, este nevoie și de o sensibilitate psihologică pentru oamenii tineri pentru ca ei să reușească să se dezvolte optim, dată fiind presiunea constantă existentă care-i înconjoară. Testarea profesională, acele teste VSBR, VSZR, PRET, Yo-Yo, CC, CCL, testele „Pisa sportive” cum le spun eu, sunt primele care se cer despre sportiv când se decide dacă va fi, sau nu, invitat la un stagiu de pregătire. Fotbalul a devenit o afacere mare, un business cu aparențe de multinațională, cu multe analize, comparații și rapoarte. Iar partea de atletism, de pregătire fizică, este în zilele noastre una esențială fără de care nu există nici cea mai mică șansă de a juca fotbal în Serbia sau în orice altă ligă din vestul Europei”, sublinează directorul companiei.

Radin, fost elev la „Dositei Obradovici” și „Béla Bartók” din Timișoara, vorbește cinci limbi (româna, sârba, maghiara, engleza, germana), este un jucător polivalent, pregătit de ani buni individual de profesorul Raul Pop de la „LPS Banatul”, lovește mingea cu ambele picioare, joacă în ambele benzi dar și „špic” (vârf). Se evidențiază prin calități motrice excelente, sprint, fuleu, disciplină în teren și spirit de luptă tipic sârbesc. Are deja și o experiență de viață consistentă, așa că se adaptează cu ușurință într-un colectiv nou. În timpul pandemiei (și al învățământului online) a petrecut multe luni la Academia „Vojvodina Novi Sad”. A jucat la turnee în spațiul ex-iugoslav pentru „Zenit Bjeljina” din Bosnia. A participat și la multe alte stagii internaționale de formare fotbalistică, care au inclus și module lingvistice și de mental coaching. S-a pregătit în ultimii ani, în repetate rânduri, la „Akademija Dejan Stanković”, „FK Crvena Zvezda”, „TSC Bačka Topola”, „FK Csikszereda”, dar și la „Juventus Torino”, „SK Puntigamer Sturm Graz”, „TSV Hartberg” sau „SK Rapid Wien”.
Acum începe greul. Noi îi dorim mult succes în continuare și să auzim cât de curând din nou de el.

Consemnat de Sorin Mărăscu

 

Comments

comments

About the Author