O altăcompanie canadianăprimit licența de exploatare a aurului lângăRoșia Montană!

Posted on mai 28 2015 - 12:16pm by petre

Carpathian Gold a obținut din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) licențăde exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Roșia Montană, pe o perioadăde 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax România, a anunțat compania canadiană.

Acordarea licenței reprezintăprimul și cel mai important pas în procesul de licențiere. Potrivit legislației din România, licența va intra în vigoare dupăevaluarea finalăde către mai multe departamente guvernamentale și dupăpublicarea în Monitorul Oficial.Rosia Montana

Este pentru prima oarăcând România acordăo licențăpentru exploatarea metalelor fărăimplicarea unei companii de stat, se aratăîntr-un comunicat al Carpathian Gold.

Compania urmeazăsăactualizeze o evaluare economicăpreliminarădin 2010, urmând sărevizuiascăcosturile proiectului.

Carpathian Gold este o companie de explorare și producție ale cărei principale activități sunt producția de aur de la exploatarea Riacho dos Machados Gold din Brazilia, la care este singurul proprietar.

Înplus, compania se concentreazăpe planurile de explorare și dezvoltare de la proiectul Rovina Valley Au-Cu din România, unde este singurul proprietar.

În2013, subsidiara din România a Carpathian Gold, Samax România, înregistratăla Baia Mare, a obținut venituri de 9,2 milioane de lei și un profit de 3,5 milioane de lei, având în număr de 43 de angajați, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Zăcământul de la Rovina conține cantități importante de aur și cupru, respectiv 120 de tone de aur și 100.000 de tone de cupru, declara în 2013 prefectul județului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Concesiunea de la Rovina este situatăîn Munții Apuseni, la circa 20 de kilometri de Roșia Montană.

Concesiunile învecinate sunt deținute de companii canadiene sau de statul român. Astfel, proiectul minier de la Roșia Montanăeste dezvoltat de către Roșia MontanăGold Corporation, controlatăde grupul Gabriel Resources. Înaceeași zonă, compania canadianăEldorado Gold deține concesiunea minierăde la Certeju de Sus. Situat în vecinătate este și depozitul de cupru de la Roșia Poieni, cel mai mare din România, administrat de societatea de stat Cuprumin. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Roșia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Totodată, compania canadianăEldorado Gold Corporation a anunțat la rândul ei, marți, finalizarea cu rezultate pozitive a studiului de fezabilitate realizat de subsidiara Deva Gold, care deține 80,5% din proiectul Certej din Munții Apuseni, situat la aproximativ 12 kilometri nord-est de orașul Deva. Potrivit studiului, Eldorado Gold estimeazăcăva extrage aur și argint în valoare de peste 3,1 miliarde de dolari, pe durata de 17 ani a proiectului de la Certej.

 

sursa: Mediafax, foto Descopera.ro

Comments

comments

About the Author