Numărul morților de CORONAVIRUS în Italia a depășit o mie

Posted on mart. 13 2020 - 12:19am by petre

Situația din Italia continuă să se agraveze.

Într-o singură zi, bilanțul deceselor provocate de coronavirus a crescut cu aproape 200. În total sunt 1.016 morți.

Cei care s-au îmbolnăvit trec de 15.000. Pentru că situația este gravă, premierul Giussepe Conte a anunțat măsuri și mai drastice. Toate activitățile comerciale considerate neesențiale au fost suspendate.

S-au închis magazinele, cu excepția celor alimentare și farmaciile. Foarte mulți români îndură acest coșmar. Ei pot să iasă din țară cu mașina, dar nu mai au voie să se întoarcă în Peninsulă.

Oamenii au început să ia în serios carantina și ies din case doar când este absolut nevoie.

Pe principala stradă din centrul istoric al Romei – Via del Corso – magazinele sunt ferecate. La Fontana di Trevi – un loc aglomerat de obicei de turiști – nu mai e nimeni.

Într-un discurs aproape emoționant, premierul italian Giuseppe Conte i-a implorat pe cei 60 de milioane de oameni din țara aflată în carantină să rămână acasă.

Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei: „Să păstrăm distanța astăzi, ca să ne putem îmbrățișa cu căldură și să mergem mai repede, mâine.”

Barurile, restaurantele, frizeriile, saloanele de frumusețe și celelate activități comerciale au fost închise.

Doar farmaciile, băncile și magazinile alimentare rămân deschise.

Spitalele sunt copleșite de valul uriaș de îmbolnăviri. Sunt peste 15.000 de cazuri depistate pozitiv și peste 1.000 de morți.

Virusul a lovit și cea mai faimoasă echipă de fotbal a Italiei

În Roma, autobuzele sunt aproape goale, iar cei care încă folosesc transportul în comun poartă măști de protecție.

Italian: „Putem să ieșim la cumpărături doar un membru de familie, trebuie să specificăm motivul, data, ora și de ce ne aflăm. Spațiile verzi și parcurile sunt închise toate.”

Turiștii își fac vacanțele în orașe-fantomă

Puținii turiști – care au rămas prizonieri în Italia – s-au trezit că își fac vacanța în orașe fantomă, cum este Bologna în aceste zile. Polițiștii îi opresc pe străzi și îi trimit în hoteluri.

Turist: „Toate pieţele, toate restaurantele sunt absolut părăsite. Nu e nimeni pe străzi.”

Filippo Bassi, profesor: „Zi de zi, în mod normal, această piaţă freamătă de oameni, stau de vorbă, se îmbrăţişează, îşi strâng mâinile. Acum nimic din toate astea. Parcă ar fi năvălit ciuma”.

Deocamdată, fabricile își pot desfășura în continuare activitățile de producție, dar trebuie să își închidă departamentele neesențiale.

Ben Wedeman, corespondent CNN: „Am vorbit cu câţiva vânzători de aici din Bologna şi mi-au spus că acceptă o “pauză” de 20 de zile, dacă de asta e nevoie pentru ca economia să se stabilizeze şi turiştii să vină înapoi. Nu de alta, dar în acest moment din punct de vedere atât economic, cât şi sanitar, situaţia este critică.”

Există totuși și o rază de optimism. Lângă două inimi desenate pe un afiș pus în vitrină unui magazin, cineva a scris că până la urmă “totul va merge bine”.

Comments

comments

About the Author