Nicolae Voiculeț, românul care a înființat prima școalăde nai din America, colindăla Mănăstirea Partoș

Posted on dec. 23 2015 - 9:07pm by petre

Nicolae Voiculeț este unul din demnii apărători și continuatori ai valorilor autentice, care își are originea în simțirea neamului românesc.

Nicolae Voiculeț reprezintăși promoveazăRomânia, evidențiind puterea incredibilăa folclorului și a autenticității românești, pe marile scene ale lumii în fața a numeroase personalități, de la președinți de stat și capete încoronate pânăla înalte fețe ecleziastice.

UrmeazăLiceul de Muzică„George Enescu„ și este introdus de către profesori în studiul pianului, însăde la doisprezece ani tatăl său l-a îndrumat în deslușirea tainelor și esenței marii muzici și a naiului. De atunci existăprin nai, fiind de-o ființăcu el. ÃŽncăde la primul contact cu naiul, artistul s-a contopit în sunetul duios al instrumentului și a conștientizat cămenirea sa din acel moment este aceea de a-i ocroti sunetul ca pe propria ființă.

Alături de naiul său a umblat cu tălpile goale prin lume, împărtășind complexitatea naturii de a fi român, omagiind trecutul și strămoșii, repurtând izbândele lor prin grația și vibrația stigătului pământului său.   Folclorul românesc curge prin venele artistului și nu a existat nicio clipăîn care săse fi dezis de originea sa. AÅŸadar, pentru a propovădui cultura naționalăși spre a împărtăși din misticismul naiului, Nicolae Voiculeț înființează, în urmăcu 22 de ani, la Chicago, prima ÅŸcoalăde nai din America.  Aici și-a pregătit elevii săcomunice în limbajul universal al naiului, muzica fiind unul din mijloacele de coeziune ale grupurilor, comunităților și societăților, precum și singura modalitatea de a anula diferențele dintre ele.

sursa: https://www.facebook.com/notes/romani-pentru-o-lume/biografie-nicolae-voicule%C5%A3/325255204269045/

Comments

comments

About the Author