NATO are un nou secretar general

Posted on oct. 1 2014 - 8:11pm by petre

Noul secretar general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a avut relații strânse cu Rusia în timpul îndelungatei sale cariere politice, un avantaj care va ajuta probabil redresarea relațiilor reci dintre Alianța Nord-Atlanticăși Moscova.
jens-stoltenberg-nato
De profesie economist, Stoltenberg, în vârstăde 55 de ani, nu a avut o înclinație specialăpentru problemele de apărare și de securitate, dar cei 10 ani în care s-a aflat la conducerea mai multor guverne din Norvegia i-au consolidat reputația pe scena internațională, dar și abilitățile de negociator.

Primul secretar general al NATO provenit dintr-o țarăavând frontierăcu Rusia, politicianul laburist a avut relații bune cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev. Sub conducerea lor, cele douățări au încheiat acorduri marcante privind delimitarea frontierei maritime și eliminarea vizelor pentru populația de la frontieră.

Preluarea funcției de către Stoltenberg, miercuri, are loc în timp ce Alianța Nord-Atlanticăși Rusia traverseazăcea mai gravăcrizăde la sfârșitul Războiului Rece din cauza problemei ucrainene.

„Este foarte dificil de anticipat modul în care se va comporta el în aceastăfuncție, având în vedere trecutul mai degrabăpozitiv cu Moscova”, apreciazăVivien Pertusot, expert la Institutul francez pentru relații internaționale (Ifri) de la Bruxelles.

„El a fost extrem de tăcut în ultimele luni, de la anunțul nominalizării sale. Va adopta o atitudine suficient de fermă, apropiatăde cea a (predecesorului său, danezul Anders Fogh) Rasmussen, sau dimpotrivăva fi un actor al împăcării?”, se întreabăel.

Înpofida unei actualități geopolitice tulbure în Ucraina, Siria, Libia sau Afganistan, tot atâtea teatre care intereseazăNATO, Stoltenberg a păstrat o tăcere aproape totală.

El a mărturisit că”va continua ca și înainte (relațiile cu Rusia), nu existăalternativă”.

Întinerețe, Jens Stoltenberg a participat la manifestații împotriva NATO și a Comunității Europene, însăulterior a devenit un susținător al acestor organizații.

El a participat în adolescențăla manifestațiile vizând ambasada SUA, în semn de protest fațăde bombardamentul lansat de aviația americanăasupra orașului Hai Phong, din Vietnam, în 1973.

În1985, el a preluat conducerea tineretului laburist, care milita atunci pentru ieșirea Norvegiei din NATO, însă, ulterior, formațiunea condusăde Jens Stoltenberg a devenit o susținătoare a Alianței Nord-Atlantice.

„Cel mai probabil, ideile sale radicale s-au pierdut odatăcu trecerea timpului, dar nu au dispărut total”, nota cotidianul The Wall Street Journal, într-un editorial publicat în cursul acestei săptămâni.

Încalitate de ministru, Jens Stoltenberg a protestat fațăde testele nucleare realizate de Franța în Moruroa, în Oceanul Pacific, participând la un protest cu bicicleta pe traseul Oslo-Paris, în 1995, reamintește The Wall Street Journal.

– Un negociator experimentat

Născut într-o familie cu vastăexperiențăpolitică- tatăl său a fost minstru al Apărării, iar ulterior ministru de Externe, în timp ce mama sa fost secretar de Stat – Jens Stoltenberg, căsătorit și tatăl a doi copii, s-a dedicat, la rândul său, carierei politice.

Deputat în 1991, ministru al Energiei, iar ulterior de Finanțe, Jens Stoltenberg a devenit în 2000, la 41 de ani, cel mai tînăr premier norvegian. A ocupat postul temporar, dar a revenit la conducerea Guvernului norvegian în octombrie 2005 și s-a aflat în aceastăfuncție pânăîn octombrie anul trecut.

Sub conducerea sa, Guvernul norvegian a decis participarea la războiul din Afganistan și la bombardamentele împotriva Libiei.

Å¢arăcu o tradiție pacifistă, Norvegia este, grație bogățiilor petroliere de care dispune, unul dintre puținii membri ai Alianței care a decis creșterea bugetului alocat armatei, în timp ce alți aliați au fost nevoiți săreducăaceste cheltuieli, pe fondul crizei economice.

Foarte popular în Norvegia, Stoltenberg a impresionat dupăce a pledat pentru „mai multădemocrație” și „mai multătoleranță” în urma atacului extremist comis de Anders Behring Breivik, care ucis 77 de persoane la 22 iulie 2011.

Negociator experimentat, Jens Stoltenberg este un susținător al compromisului, astfel căunii dintre apropiații săi i-au reproșat căevităconflictul. „Nimeni nu poate vedea în Jens Stoltenberg un adept al forței în politica de securitate”, afirmăGunnar Stavrum, analist la cotidianul online Nettavisen. El considerăcă”alegerea lui Jens Stoltenberg aratăcă, într-o perioadăde intensificare a conflictelor internaționale, marile puteri din NATO susțin un secretar general dispus la compromis”.

Potrivit presei norvegiene, cancelarul german Angela Merkel a fost cea care a propus candidatura lui la NATO, susținutărapid de președintele american Barack Obama.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author