Mii de credincioși, la Slujba de Sfințire a Aghiasmei Mari la Catedrala Mitropolitanădin Timișoara FOTO

Posted on ian. 6 2016 - 7:06pm by petre

ÃŽnaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul TimiÅŸoarei și Mitropolitul Banatului a slujit de sărbătoarea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala mitropolitană„Sfinții Trei Ierarhi„ din TimiÅŸoara. ÃŽnaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și Slujba Aghiasmei celei Mari. DupăSfințirea Mare a Apei, Chiriarhul a binecuvântat credincioșii, stropindu-i cu apăsfințită, mergând prin mijlocul lor, pânăla ieșirea din sfântul lăcaÅŸ, unde i-a binecuvântat pe toți cei aflați pe treptele catedralei.

Slujba de Boboteaza la Catedrala Mitropolitana din Timisoara

Posted by Timisoara on Wednesday, January 6, 2016

ÃŽn  cuvântul de învățăturăadresat celor prezenți, ÃŽnaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vorbit despre tainele duhovnicești ale acestui mare praznic, ce deschide începutul propovăduirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Înacest sens, Mitropolitul Banatului a subliniat semnificația afundării Mântuitorului Hristos în apele Iordanului, ca simbol al curățirii păcatelor întregii firi omenești, El ÃŽnsuși fiind fărăde păcat, act de smerenie profundăa Fiului lui Dumnezeu, la care participăîntreaga SfântăTreime. De asemenea, ÃŽnaltpreasfinția Sa a vorbit despre puterea sfințitoare a Aghiasmei celei Mari, ca apăpurtătoare de Har, pe care credincioșii o consumătimp de opt zile dupăpraznicul Botezului Domnului și o întrebuințeazăîn familiile și gospodăriile lor potrivit rânduielilor bisericești.

„Astăzi Mântuitorul nostru Iisus Hristos este arătat în chip deosebit lumii de pustnicul de pe malul Iordanului, Sfântul Prororc Ioan Botezătorul, cât și de Tatăl și de Duhul Sfânt. De acum, nimeni sănu se îndoiască, întrucât Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu care a venit în lume, S-a întrupat din Fecioara Maria și S-a jertfit pentru noi și pentru a noastrământuire. Astăzi vedem cerurile deschise, și, pentru o clipă,, un belșug de har se revărsăpeste tot, sfințind pămământul și apele. Apa sfințităpe care astăzi o primesc credincioșii spre binecuvântare și sfințire, conține o picăturădin Iordanul harului lui Dumnezeu și de aceea, îi îndemn pe toți săguste din ea cu multăevlavie și săfie conștienți căduc în casele lor o picăturădin harul iubirii lui Dumnezeu„, a spus Mitropolitul Banatului.

Dupăslujbă, preoții slujitori au împărțit credincioșilor prezenți Agheasma cea Mare, administrația catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de peste 3000 de litri de apă.

Înîncheiere, Mitropolitul Banatului a fost felicitat de clericii și credincioșii Catedralei mitropolitane cu prilejul sărbătorii la 7 ianuarie a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, unul din patronii spirituali ai ÃŽnaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.

sursa: Mitropolia Banatului

Comments

comments

About the Author