Mesajul „Urbi et orbi” de Paști al Suveranului Pontif – VIDEO

Posted on apr. 20 2014 - 4:02pm by petre

Papa Francisc a cerut duminică, de Paști, ca „inițiative de pacificare” săfie întreprinse în criza ucraineană, în Siria, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud și Venezuela, punând astfel accentul pe exploatare, abandonare, sărăcia extremăși risipa din lume, relateazăAFP.


Papa Francisc
Înmesajul pascal „Urbi et orbi” (către oraș și lume), pronunțat de la balconul bazilicii în fața a aproximativ 150.000 de credincioși și în fața camerelor de luat vederi ale televiziunilor din întreaga lume, Papa a subliniat căPaștele este sărbătorit în acest an la aceeași datăatât de către catolici, cât și de către ortodocși.

„Te rugăm, Doamne, săluminezi și săinspiri inițiative de pacificare în Ucraina, pentru ca părțile interesate, susținute de către comunitatea internațională, sădepunătoate eforturile pentru a împiedica violența și săconstruiască, într-un spirit de unitate și de dialog, viitorul țării” , a spus Suveranul Pontif.

Francisc a cerut duminică, încăo dată, beligeranților sirieni „îndrăzneala de a negocia pacea, așteptatăde prea mult timp”. Părțile aflate în conflict trebuie „săînceteze săutilizeze forța pentru a semăna moartea, mai ales în rândul populației fărăapărare” și săpermităaccesul populațiilor „la ajutoare umanitare necesare”.

Conflictul s-a soldat cu peste 130.000 de morți și câteva milioane de refugiați și persoane deplasate.

El a deplâns totodată”victimele violențelor fratricide în Irakul” vecin și a îndemnat la găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian.

Pentru Africa, Papa a lansat un apel la încetarea confruntărilor sângeroase în Republica Centrafricană, Sudanul de Sud și a „atrocelor atentate teroriste din anumite zone din Nigeria”.

Venezuelei, unde Vaticanul participăla o mediere în vederea restabilirii păcii civile, Papa latino-american i-a cerut ca „spiritele săse îndrepte către reconciliere și concordie”.

ÃŽnsăFrancisc, ca și cu alte ocazii, a evocat, mai larg, problemele provocate de nedreptate și exploatare.

El a denunțat „imensele risipe la care suntem adesea complici”, care contribuie la foamete în lume, adăugând căpersoane „fărăapărare – copii, femei și bătrâni – (sunt) transformate uneori în obiecte ale exploatării și abandonului”.

„Făastfel încât săputem să-i îngrijim pe frații atinși de epidemia de ebola în Guineea, Conakry, în Sierra Leone și în Liberia, și pe cei afectați de atâtea alte boli, care se răspândesc și din cauza nepăsării și sărăciei extreme”, a mai spus Suveranul Pontif, într-o referire rarăla problemele provocate de neglijarea îngrijirilor de sănătate din țările cele mai sărace.

Papa a evocat, de asemenea, refugiații și persoanele răpite în războaie, „familiile smulse pe nedrept afecțiunii, numeroasele persoane, preoți și laici, care, în diverse părți ale lumii, au fost sechestrate”.

– Cântul bizantin al Stihirei, cântat în greacăîn fața Papei

Încurtea Bazilicii, în fața unor aranjamente florale aduse în mod special din Olanda, Papa a oficiat mesa, în mod solemn, în parte în latină.

Înacest an, sărbătoarea catolicăa Pașelui – stabilitădupăcalendarul gregorian – și cea a Paștelui ortodox – stabilitădupăcalendarul iulian – au căzut în aceeași zi.

Încontextul în care criza ucraineanăa reaprins pe teren tensiunile între diverse biserici ortodoxe și catolice orientale alipite Romei, cântul Stihirei, un cântec vechi al liturghiei bizantine, a fost cântat în greacă, în fața Papei.

SĂƒrbătorile de Paști în Rusia și Ucraina, duminică, reflectau imaginea împărțită, în aceste țări, între Patriarhia Ortodoxăde la Kiev și cea de la Moscova, dar și a unei Biserici Greco-Catolice credincioase Vaticanului.

„Inamicul” rus, care a comis „o agresiune” în Ucraina, este condamnat la eșec, a spus sâmbătăpartiarhul ortodox de la Kiev, Filaret, în mesajul său pascal. Imnul Ucrainei a fost cântat la clopotele Catedralei Sfântul Mihail, cu puțin timp înainte de miezul nopții.

La Moscova, unde principala sărbătoare ortodoxăeste, de asemenea, sărbătorită, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a îndemnat oamenii, sâmbătă, săse roage ca nimeni sănu poată”sădistrugăRusia Sfântă”, răpindu-i Ucraina.

Dupăsărbătorile de Paști, Roma va continua săprimeascăsute de mii de pelerini și credincioși, așteptați duminică, 27 aprilie, pentru canonizarea papilor Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea.

Este vorba despre un eveniment excepțional, deoarece nu numai căvor fi sanctificați doi papi, ci și pentru că, pentru prima datăîn istoria Bisericii Catolice, la ceremonii vor asista doi papi, și anume Papa Francisc și predecesorul său, Papa emerit Benedict al XVI-lea, retras la Vatican dupădemisia istorică, în urmăaproximativ un an.

Comments

comments

About the Author