Mesajul clar al președintelui Johannis către Guvernul britanic: nu faceți asta cu românii!

Posted on iun. 30 2015 - 8:58pm by petre

Președintele Klaus Iohannis îndeamnăGuvernul britanic, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, săevite măsurile discriminatorii împotriva cetățenilor români, amintind călibertatea de circulație este un principiu fundamental al Uniunii Europene.
Oficialii de la București considerăinacceptabile unele dintre propunerile antiimigrație formulate de premierul britanic David Cameron, precum oprirea accesului angajaților comunitari la credite fiscale timp de patru ani, noteazăFT.

Klaus Iohannis a explicat căînțelege nevoia lui David Cameron de a aborda preocupările publice privind imigrația și abuzurile privind serviciile sociale, dar a cerut evitarea măsurilor discriminatorii împotriva românilor.

„Libertatea de circulație este extrem de importantăpentru Uniunea Europeană, este unul dintre principiile pe care Uniunea este construită”, a afirmat Iohannis.

Înaltăordine de idei, Iohannis a reiterat angajamentul României în favoarea sancțiunilor europene impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina și a salutat suplimentarea prezenței NATO în România.

„Este vorba de modalitate de a oferi noi asigurări României, în calitatea de țarăsituatăpe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Asistăm la frecvente survoluri ruse pe coasta Mării Negre”, a spus Iohannis.

Înacelași interviu, Klaus Iohannis a apreciat căpremierul Victor Ponta trebuie sădemisioneze, considerând inacceptabil ca primul-ministru unui stat UE săfie anchetat pentru fapte ilegale. Referindu-se la situația premierului Victor Ponta, cercetat pentru trei infracțiuni, președintele a spus căar trebui sădemisioneze. „Cea mai bunăcale este sădemisioneze”, afirmăpreședintele. „Dacănu este vinovat, așa cum susține, atunci nu este nicio problemă…, dar este inacceptabil pentru o țarăeuropeanăca premierul săfie acuzat de procurori de fapte ilegale”, a adăugat el.

Iohannis considerăcănu se poate lupta împotriva corupției „cu mănuși albe”, apreciind căaceastăluptăva dura cât timp va fi necesar. „Mulți se așteaptăla schimbări rapide, care, evident, nu se vor întâmpla imediat”, declarăpreședintele. „Nu e altăcale, nu se poate lupta împotriva corupției cu mănuși albe”, declarăIohannis. „Va dura cât timp va fi necesar”, adaugăpreședintele. Publicația noteazăcăprocurorii Direcției Naționale Anticorupție au obținut anul trecut peste 1.000 de condamnări și au inculpat alți 1.100 de suspecți. Peste 90 la sutădintre cei inculpați au fost condamnați, o performanțălăudatădrept exemplarăde susținătorii instituției și care îi deranjeazăpe critici.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author