Legea care ar fi putut să o salveze pe ultima victimă a criminalului în serie din Caracal, blocată la CCR de Iohannis și PNL

Posted on iul. 26 2019 - 8:45pm by petre

Legea care ar fi putut să o salveze pe Alexandra, tânăra din Caracal, de la o soartă teribilă putea fi promulgată de președintele Iohannis încă din decembrie 2018.

Șeful statului a ales, în schimb, să o atace la CCR, potrivit Politice.net.

Președintele a ales să
blocheze actul normativ care dă puteri sporite polițiștilor – PENTRU A SALVA VIEȚI – pentru că îi lipsea avizul CSAT și pentru că restrângea drepturile celor care încalcă legea.

Ce aspecte ale legii a criticat Iohannis, mai exact?

Faptul că polițistul ar fi fost îndreptățit să pătrundă „în orice mod într-o locuinţă sau orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentantului legal”.

O altă prevedere atacată de președinte rste aceeea prin care poliţistului îi este oferit dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea unei persoane în situaţia în care „aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”.

Și aici, motivul contestării e umul pur tehnic: sintagma „motive verosimile” nu era explicată în actul normativ!

Nu în ultimul rând, Iohannis a atacat și prevederile care îi permit polițistului să conducă un individ la sediul poliției dacă „din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori bunurilor aflate asupra sa creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”.

De această dată, președintele a fost preocupat de libertățile individuale ale celor care încalcă legea.

Legea e acum, bineînțeles, tot la Curtea Constituțională, pentru că, inspirați de șeful statului, și PNL și USR au atacat-o la CCR.

Practic, timp de 7 luni, Opoziția din România în frunte cu președintele Iohannis au blocat legea care ar fi dat dreptul polițiștilor de a salva vieți. Dacă nu ar fi făcut-o, aceasta era acum în vigoare, iar, poate, sărmana Alexandra trăia.

Sursa: Politice.net

Comments

comments

About the Author