La un pas de carnagiu pe calea ferată românească – cum s-a produs accidentul între trenul de persoane și marfarul cate ducea mașini noi

Posted on mart. 13 2023 - 9:14pm by petre

La două săptămâni de la accidentul feroviar din Grecia, România a fost la un pas de o tragedie similară. Două trenuri s-au tamponat la Roșiori și aproape 300 de oameni au intrat în panică, în urma coliziunii.

Cu noroc, doar 12 au suferit lovituri ușoare. Din nefericire însă, autorităților le-au trebuit mai bine de 6 ore ca să se dumirească și să spună ce s-a întâmplat. Trenul de călători nu a oprit, deși semnalul era roșu. A ajuns astfel din urmă, un tren de marfă, care transporta niste mașini, și l-a izbit din spate.

Era aproape 4 dimineața când acceleratul 1822 Arad-București se pregătea să oprească în stația Roșiori de Vede. Cu aproximativ un kilometru înainte însă, conductorul trenului a ignorat, din motive deocamdată necunoscute, semaforul roșu de la intrarea în gară.

Dumitru Laurențiu, director general Agenția de Investigare Feroviară Română AGIFER: „La intrarea în stația Roșiori, a depășit un semnal, semnalul de intrare care indica oprirea, avea indicație roșie, și în urma acestui fapt a ajuns din urmă un tren de marfă care era încărcat cu autoturisme”.

Trenul privat de marfă care transporta sute de autoturisme tocmai trecuse prin macazul care îl redirecționa pe o altă linie. Fiind extrem de lung se deplasa cu viteză mică. În aceste condiții, acceleratul care n-a oprit la culoarea roșie a semaforului, l-a ajuns din urmă și l-a ciocnit violent chiar când ultimele vagoane ale marfarului tocmai treceau prin bifurcația de șine.

280 de călători se aflau în trenul accelerat și cu toții s-au speriat cumplit. După ce accidentul a fost anunțat la 112, autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție și la fața locului au fost trimise 23 de autospeciale de pompieri și ambulanțe. În plus, au fost mobilizate forțe suplimentare din județele învecinate.

 

 

Comments

comments

About the Author