Guvernul introduce taxa pe soare!

Posted on dec. 4 2022 - 8:48pm by petre

Guvernului bulversează, din nou, piaţa energiei electrice. De data aceasta, sunt vizaţi consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice.

 

Opoziţia acuză Guvernul că a adoptat o ordonanţă prin care aceştia vor fi obligaţi să plătească o taxă pentru cantitatea de energie pe care o produc lunar. „Pun taxă pe soare”, acuză şi asociaţiile micilor producători de energie electrică.

 

Ordonanţa prevede trei situaţii în care micii producători de energie vor fi taxaţi: atunci când primesc bani de la stat ca să producă energia, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită. Textul ordonanţei nu este încă publicat în Monitorul Oficial şi nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le plătească aceşti consumatori. Aceste detalii ar trebui stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive”, a arătat Ministerul Energiei într-un comunicat.

Comments

comments

About the Author