Gata cu înjurăturile șoferilor și abuzurile polițiștilor – interacțiunea dintre agenți și cetățeni va fi înregistrată video

Posted on feb. 24 2021 - 7:17pm by petre

Sute de camere video portabile au fost distribuite în ţară şi au ajuns în dotarea poliţiştilor de la circulaţie, care fac filtre şi verificări în trafic.

Autorităţile speră, astfel, să scadă numărul şoferilor teribilişti care încearcă să scape de un avertisment sau de o amendă.

„Bună ziua, de la Poliţia Rutieră, agent Mihalache sunt, vă rog să îmi înmânaţi documentele dumneavoastră şi ale autovehiculului. Vă aduc la cunoştinţă faptul că discuţia nostra este înregistrată audio-video, da? Ca să ştiţi”.

Așa sună un dialog între un polițist și un șofer oprit pentru control, care este înregistrat audio-video.

140 de camere video portabile- bodycam au ajuns, la începutul acestei săptămâni, în dotarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Iaşi. Camerele sunt utilizate în special de agenţii de la Poliţia Rutieră, cei care fac verificări şi controale de rutină în trafic.

Camerele înregistrează audio şi video întreaga discuţie purtată între agentul de poliţie şi conducătorul auto sau, după caz, pietonul.

Reporter: V-a intimidat în vreun fel această cameră?
Șofer: „Nu, deloc. Dacă totul e în regulă, nu am de ce.”

40 de astfel de dispozitive video sunt utilizate de agenţii care stau în trafic, pe străzile din Iaşi, iar alte 100 de astfel de camere au fost distribuite secţiilor de poliţie urbane şi rurale din judeţ.

Marius Ionescu a primit distincţia de “Poliţistul anului în anul 2017”.
Un an mai târziu, a primit şi titlul de “poliţist de onoare” pentru modul în care îşi desfăşoară activitatea. Este unul dintre agenţii pe care şoferii îl văd mereu pe teren, în misiuni de control şi prevenţie. Nu de puţine ori a fost ameninţat verbal de şoferii traşi pe dreapta.

Marius Ionescu, agent şef Serviciul Rutier Iași: „Foarte utile, dacă sunt anumite spețe ne ajută foarte mult. Imaginile sunt stocate automat, în momentul în care se pune camera pe suportul de încărcare, este un sistem special, toate informaţiile merg la un server”

Potrivit Poliţiei Române, la nivel naţional, anul trecut, numărul agresiunilor asupra agenţilor de la Rutieră, aflaţi în misiune, aproape că s-a dublat în perioada stării de urgenţă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019.

Subcomisar de poliţie Mihai Șoric, şef Serviciul Rutier Iași: „Camerele body-cam au rolul de a descuraja comportamentele necorespunzătoare ale conducătorilor sau ale participanţilor în trafic faţă de poliţişti şi, totodată, au rolul de a ajuta în probarea actelor de ultraj împotriva poliţiştilor.”

La nevoie, imaginile înregistrare de dispozitivele de supraveghere pot fi folosite în instanţă, drept probe.

sursa: Pro TV

Comments

comments

About the Author