Festival de flori și muzică în Timiș

Posted on mai 18 2023 - 11:19am by petre

Primăria Municipiului Lugoj prin Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, organizează în luna Mai  (denumită popular Florar), în zilele de 19, 20 și 21 evenimentul „𝘚𝘪𝘮𝘧𝘰𝘯𝘪𝘢 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳”.

Evenimentul, pe lângă unul de revitalizare a vieții culturale și de celebrare a frumosului, se dorește a fi unul educațional, pentru promovarea unui stil de viață responsabil față de mediul înconjurător și implicarea locuitorilor în astfel de activități, indiferent de segmentul de vârstă.

Sărbătoarea florilor și a muzicii este de fapt sărbătoarea comunității lugojene pasionată de artă și frumos.

Sunteți așteptați să vă bucurați, învăluiți de mirosul florilor de mai,  de culoare,  de muzica bună,  dans, teatru pentru copii,  numere de magie,  expoziții impresionante,  standuri ale artizanilor, mini-târg de plante la ghiveci, mici unelte pentru grădinărit,  surprize dulci și să participați la diversele ateliere creative organizate pe tot parcursul evenimentului.

 

În cadrul festivalului 𝗦𝗶𝗺𝗳𝗼𝗻𝗶𝗮 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 aflat la prima sa ediție, s-a ales de către organizator, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, să fie aniversat lugojeanul care s-a născut într-o zi de primavăra (16.04) în vremea miresmelor florale – luna mai.

Opereta „Ana lugojana” poartă atât numele Lugojului, cât și numele feminin al enigmaticei fermecatoarei lugojence – Ana oriunde se cântă ceva din creațiile lui Filaret Barbu. Mai ales fragmente și arii din această creatie repetă numele „𝘭𝘶𝘨𝘰𝘫𝘢𝘯𝘢”, o certă aluzie la urbe.

Frumoasa muzică a lui Filaret Barbu inspirată din folclorul românesc din Banat conține fragmente de mare melodicitate și valoare esteticâ: uvertura, arii pentru soprană și pentru cei doi tenori, astfel propunerea partenerilor Casei de Cultură a municipiului Lugoj, Asociația culturală „𝘈𝘳𝘵 𝘛𝘪𝘮𝘦”, este aceea de concert.

Sâmbătă, 20 mai, ora 18:00 va avea loc acest concert în care „𝘈𝘳𝘵 𝘒𝘢𝘮𝘮𝘦𝘳𝘰𝘳𝘤𝘩𝘦𝘴𝘵𝘦𝘳” va suține părțile orchestrale și acompaniamentul ariilor. Lugojenii vor recunoaște pe cei doi concertmaștrii Operei Naționale Române din Timișoara: 𝗢𝘃𝗶𝗱𝗶𝘂 𝗥𝘂𝘀𝘂 𝘀̦𝗶 𝗖𝗼𝗿𝗶𝗻𝗮 𝗠𝘂𝗿𝗴𝘂. 🎼 Toți soliștii și instrumentiștii ce vor fi pe scenă aparțin aceleiași instituții de cultură îndrăgite de mulți melomani lugojeni care i-au ascultat în ultimii 14 ani în diferite ocazii pe scena teatrului Traian Grozavescu.

Se vor auzi la „ceas de seara”; aria Anei, aria lui Sandu, Aria lui Nica Iancu Iancovici, duetul Ana-Sandu și duetul Ana-Nica. Desigur cunoscuta uvertură și „𝘱𝘰𝘴̦𝘰𝘷𝘦𝘪𝘤𝘪𝘭𝘦”(suita de dansuri din Banat) vor fi ascultate în interpretarea orchestrei. Călătoria muzicală prin creația lui Filaret Barbu va fi condusă de moderatorul 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶𝗻 𝗠𝗶𝗵𝗼𝗰, cunoscut din alte colaborări cu Art Kammerorchester dedicate copiiilor lugojeni.

Intrarea este gratuită, pe baza invitaților cu loc, care se pot obține de la casieria Teatrului Municipal, zilnic între orele 10:00-16:00.

Comments

comments

About the Author