Feribot cu 477 de pasageri, naufragiat

Posted on apr. 16 2014 - 9:20am by petre

Nave ale Pazei de Coastăa Coreei de Sud au fost trimise miercuri pentru a salva peste 470 de pasageri aflați la bordul unui feribot care a naufragiat în largul coastelor din sudul țării, au anunțat autoritățile. Paza de coastăa anunțat miercuri cădouăpersoane au murit.feribot

Feribotul, care transporta 448 de pasageri, dintre care 324 de liceeni și 14 profesori însoțitori, și 29 de membri ai echipajului, asigura legătura între portul Incheon (vest) și Insula Jeju (sud) și se aflăla 20 de kilometri de coasta de sud, potrivit agenției Yonhap, care citeazăresponsabili din cadrul serviciilor de salvare.

Vaporul transporta, de asemenea, 150 de vehicule.

 

Douăpersoane au murit, miercuri, iar alte 368 au fost salvate în urma naufragiului.

„Feribotul este scufundat aproape complet”, a declarat ministrul.

Fotografiile difuzate de televiziuni aratănava înclinatăla un unghi de 45 de grade, cu vârful în apă, survolatăde numeroase elicoptere. O altăimagine aratăferibotul practic scufundat, singura parte vizibilăfiind cea din spate.

Înalte imagini video, pasagerii îngroziți, cu veste de salvare, urcăîn bărcile de salvare în timp ce apa acoperăpuțin câte puțin puntea și feribotul alunecăușor sub apă.

Alții se aruncăîn apă, unde salvatorii, inclusiv echipajul a ceea ce pare a fi un vapor de pescuit, îi recuperează.

Temperatura apei este de 12 grade Celsius.

Vaporul se deplasa către insula Jeju (sud) și a trimis un semnal de alarmăla ora 09.00 (03.00 ora României). Mărturiile pasagerilor sugereazăcăferibotul s-a lovit de fundul mării.

„Am auzit un zgomot puternic È™i vaporul a început brusc săse încline”, a declarat prin telefon un liceean pentru postul de televiziune YTN.

„Unii dintre prietenii mei au căzut violent È™i au început săsângereze. Am sărit în apăși vapoarele de ajutor ne-au recuperat”.

Accidentul s-a produs la 20 de kilometri de insula Byungpoong, iar condiÈ›iile meteo erau „bune”, cu rafale de vânt slabe, potrivit pazei de coastă.

Liceenii, care veneau de la o È™coalădin Ansan (la sud de Seul), mergeau în excursie È™colarăla Jeju, unul dintre locurile foarte turistice din Coreea de Sud È™i supranumit deseori „Hawaii sud-corean”.

Înamfiteatrul instituției, părinții elevilor s-au reunit și imaginile televizate aratăscene de haos: unii părinți strigăîmpotriva conducerii școlii, în timp ce alții încearcăcu disperare săîși contacteze copiii prin telefon.

„Tocmai am vorbit cu fiica mea. A zis căa fost salvatăîmpreunăcu alÈ›i zece liceeni”, afirmăo mamă, uÈ™urată, pentru televiziunea YTN. „Au sărit în apăînainte de a fi salvaÈ›i. Unul a fost rănit la picior È™i primeÈ™te îngrijiri la spital”.

Echipele de salvare sunt formate din 18 elicoptere și 34 de nave, comerciale, militare și ale pazei de coastă.

Sute de feriboturi asigurălegătura între coastele sud-coreene și insule în fiecare zi. iar accidentele sunt rare. Dar 300 de persoane au murit în octombrie 1993 când un feribot s-a scufundat în largul coastei de vest.

foto: Reuters

Comments

comments

About the Author