E oficial! Vacanţă de o lună pentru toţi elevii, cu excepţia celor din anii terminali – ce se întâmplă cu anul școlar

Posted on mart. 25 2021 - 1:08pm by petre

Deciziile finale luate de Ministerul Educaţiei: Vacanţă de o lună pentru toţi elevii, cu excepţia celor din anii terminali.

Astăzi la Ministerul Educaţiei, a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social.

Au participat, alături de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ şi ai asociaţiilor patronale, iar în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai elevilor, studenţilor şi părinţilor.

După şedinţa Comitetului pentru Dialog Social, Sorin Cîmpeanu a anunţat că există 10 concluzii.

 

Printre acestea, s-a stabilit că examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat, respectiv 22 – 25 iunie pentru probele scrise ale Evaluării Naţionale şi 28 iunie 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat.

Probele de competenţe de la Bacalaureat vor fi echivalate.

Pentru clasele terminale structura anului şcolar nu va suferi suferi niciun fel de modificare, nici din perspectiva activităţii didactice, nici din perspectiva vacanţei şi nici din perspectiva examenelor naţionale, a spus ministrul.

Celelalte clase vor intra în vacanţă de primăvară în perioada 4 aprilie – 2 mai, în timp ce clasele terminale vor avea vacanţă pentru sărbătorile Pascale catolice între 2 şi 11 aprilie şi pentru sărbătorile Pascale ortodoxe între 30 aprilie şi 9 mai.

Lista completă a măsurilor decise:

1. Examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate şi cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a) şi 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat. Probele de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educaţiei.

2. Cu excepţia claselor terminale, pentru care structura anului şcolar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanţa de primăvară va începe în data de 2 aprilie şi se va încheia în data de 4 mai.

3. Pentru clasele terminale structura anului şcolar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanţa/vacanţele de primăvară rămânând la datele planificate şi cunoscute (2 aprilie – 11 mai pentru Sărbătorile Pascale Catolice şi 30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe). În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activităţile didactice.

4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepţia claselor terminale (grupele din învăţământul preşcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a şi clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!

5. Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an şcolar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susţine şi în care numărul notelor necesare încheierii situaţiei şcolare a fost redus, Ministerul Educaţiei apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situaţiilor şcolare.

6. Pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional şi tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite şi cunoscute.

7. Calendarul activităţilor aferente definitivării şi titularizării rămân neschimbate.

8. Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, precum şi pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezenţă fizică în toate şcolile care funcţionează în localităţi necarantinate. Evaluarea naţională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai.

9. Pentru a reduce inechitatea determinată de condiţiile speciale, în şcolile aflate în localităţi carantinate, simulările pentru clasele terminale şi evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor putea fi organizate după ieşirea din carantină.

10. Programul naţional de acţiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a acţiunilor didactice, în toate şcolile aflate în localităţi în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.

 

Comments

comments

About the Author