E oficial! Statele UE, acord privind pașaportul de vaccinare – când vor deveni operaționale certificatele Covid de călătorie

Posted on apr. 14 2021 - 6:25pm by petre

 

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au încheiat, miercuri, un acord oficial cu privire la certificatele sanitare care să favorizeze o relansare a turismului în această vară, iar Parlamentul European urmează să negocieze în mai modalităţile acestui paşaport vaccinal, declară două surse diplomatice pentru Reuters.

Acord între statele membre UE cu privire la paşapoartele vaccinale care să favorizeze o relansare a turismului în vară
Aceste viitoare certificate urmează să le permită persoanelor vaccinate, vindecate sau care deţin un test negativ Covid-19 să călătorească mai uşor în interiorul UE. Cele 27 de state membre UE ”îşi subliniază angajamentul de a dispune de un cadru la timp pentru vara lui 2021”, se arată în acest document validat de către reprezentanţii lor, pe care Reuters scrie că l-a putut consulta.

Parlamentul European (PE) – care este necesar să dea undă verde acestui proiect pentrtu a fi pus în aplicare – urmează să adopte o poziţie cu privire la acest subiect până la sfârşitul acestei luni, iar negocieri între PE şi reprezentanţi ai statelor membre şi Comisiei Europene (CE) urmează să aibă loc în mai.

CITEȘTE ȘI:
Bilanţ de vaccinare 14 aprilie. Peste 80.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore
Bilanţ vaccinare anti-Covid în România. 2.421.982 de persoane au fost vaccinate până în prezent
Analiză în vederea evitării unor discriminări a persoanelor

Statele membre UE acţionează, până atunci, pentru a se asigura că ”dispun de soluţiile tehnologice necesare” în vederea unei favorizări a implementării certificatelor – indiferent dacă acestea vor fi imprimate sau digitale – se arată în document. Acordul are prevederi în vederea unei evitări a unor discriminări a persoanelor care nu pot au nu vor să se vaccineze.

Unele ţări ar putea emite certificate specifice cu privire la vaccinarea cu serul rusesc împotriva Covid-19 Sputinik V, care nu a fost autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), în cazul în care folosesc acest vaccin, iar celalte state membre UE urmează să decidă dacă recunosc sau nu un astfel de certificat.

Comments

comments

About the Author