Dramaturgia românească, integratăîn Europa prin Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești

Posted on apr. 14 2015 - 11:34am by petre

Miercuri, 15 aprilie 2015, începe cea de a XX-a ediție a singurului festival din România dedicat dramaturgiei românești.

Astfel, între 15 și 22 aprilie și 6-13 iunie, într-o formulăcare plaseazăteatrul românesc contemporan în context internațional în cel mai concret mod, FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești) se deruleazăla Timișoara, evenimentul fiind organizat de Teatrul Național, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului și Consiliului Local Timișoara. Înaceastăprimăetapăvor fi prezentate treisprezece producții. Modulul FDR va fi completat în luna iunie cu celelalte spectacole, despre care văvom ține la curent.Festivalul Dramaturgiei

Secțiunea FDR se deschide cu spectacolul Viața-i mai frumoasădupăce mori (Teatrul “Tomcsa Sándor„ Odorheiul Secuiesc), pus în scenăde Mihai Măniuțiu, programat miercuri, 15 aprilie, cu ora 19.30, în Sala Mare a Teatrului Național.

“Spectacolul e și o glumă, și o provocare, și o meditație, și o întrebare plinăde tulburare. Și nu cautăsăne dea un răspuns, ci ne prezintă, simplu, o lume imaginarăa morților, una din multiplele posibile, în cheia “cabaretul metafizic„. La prima vedere, în acest spectacol, lumea de dupămoarte nu diferăde viața de zi cu zi: ne aflăm într-o grădinăde vară, cu scaune, mese, umbrele, cu un zid mare alcătuit din lăzi de bere. Totul pare a fi firesc, real și, totuși, din când în când, stranietatea se insinuează…„
Al doilea spectacol al serii, Organic de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național București), începe la ora 21.00, în Sala 2. Despre aceast text, selecționerul Festivalului, criticul de teatru Oana Borș, scria: “Traficul de organe. Viața imigranților. Visul american. Sunt temele acestui text scris de Saviana Stănescu, întregind preocuparea autoarei către „marginali„, indiferent ce formăîmbracăaceștia. ÃŽntr-un spectacol ce uzeazăde ironie și umor.„  O producție care aduce în fața publicului un subiect acut, desprins din știrile zilnice și spune o poveste ruptădin realitate.
Ediția din acest an a FDR înglobeazăun alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene. Vom reveni curând cu informații despre deschiderea The Art of Ageing.

Mai multe informații despre spectacolele FDR  puteți găsi pe www.tnimisoara.com.

Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești„ , str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2„, Parcul Civic), de marți pânăduminicăîntre orele 11 și 19, sau online, pe www.tntimisoara.com.

Comments

comments

About the Author