DEZASTRU LA RUCĂR! Oameni, case și mașini maturate de ape VIDEO

Posted on iul. 6 2019 - 9:20pm by petre

Dezastru la Rucăr, în județul Argeș. O femeie s-a ales cu picioarele rupte după ce a fost luată pe sus de o viitură care a făcut prăpăd în localitate.

O fetiță de 12 ani a fost la rândul ei smulsă de apele vijelioase chiar din față casei, iar mașinile oamenilor au fost purtate ca niște jucării de șuvoaie. 5 case sunt acum de nelocuit.

A fost un adevărat coșmar pentru locuitorii din Rucăr. Înainte să vină viitura au auzit un vuiet îngrozitor.

Localnic: “Am auzit o vuitură mare, când am deschis ușa erau lemnele, buștenii, mașinile pluteau ca lemnele pe apă.”

În urma apei care rupt totul în cale peisajul este dezolant mai ales că ales că localitatea a fost măturată de la un capăt la celălalt.

O locuință a fost distusă în totalitate, iar proprietara a fost luată de ape. Cu ultimele puteri, biata femeie s-a apucat de trepte. De acolo a fost luată de un localnic și dusă la ambulanță.

Martor: “A bubuit peretele din spate, ea a vrut să fugă. Pe trepte a venit apa din urmă, a luat-o cu treptii ăștia pe care îi vedeți aici și noroc cu mesteacănul ăla, că s-a oprit în el. I-a rupt picioarele și era lovită la gură, aici.”

Experiența a fost una la limita și pentru doi bunici care erau cu nepoții în casa lor de vacanță din Rucăr. Puțin a lipsit să o piardă pe fata de 12 ani.

Bunicul fetiței: “Pe fată a luat-o de pe terasă, de aici, apa. Norocul nostru a fost că a spart zidul asta și s-a degajat, că dacă spărgea și în partea cealaltă peretele, muream în casă.”

Bunica fetiței: “Dezastru! Deodată, o bubuitură, trepidații, un vuiet și ne-am trezit în stradă.”

Mașinile, parcă de jucărie, au fost azvârlite cât colo. Furia apei a fost atât de mare încât un autoturism a fost îngropat în mâl, la câteva zeci de metri distanță. Acum, proprietarii fac bilanțul pagubelor uriașe.

Ionel Dulamă, primarul comunei Rucăr: “Acest canal betonat, care a fost înfundat, s-a creat acest baraj și de acolo s-a pornit apă pe lângă canalul betonat. Sunt cinci case foarte afectate, o persoană pe care am găsit-o îngropată în nămol.”

Localnicii au fost avertizați prin sistemul RO-Alert că este cod portocaliu de vreme rea, iar zece persoane au fost evacuate de urgență.

Alin Dincă, ISU Argeș: “Vorbim de două case afectate în proporție de 80 la sută, o casă afectată în jur de 50 la sută, încă două case afectate în proporție de 30 la sută.”

Disperați după ce natura și-a arătat forța, oamenii vorbesc acum despre defrișări ilegale și despre autorități care ar fi închis ochii, fără să se gândească la urmări.

Localnic: “A tăiat pădurea și se vede dezastrul care s-a făcut!”

Ciprian Apostol, proprietarul unei case: ”Mai sus de noi s-a făcut un pod care traversează pârâul și practic cam acolo s-a făcut colmatarea, s-a oprit tot ce a venit de munte s-a oprit în podul ăla după care a adunat cât a adunat și-a dat afară pe lături”.

A două zi după prăpăd, oamenilor încă nu le vine să creadă prin ce au trecut. Un bărbat din Constanța a investit 200.000 de lei în casa de vacanță de la Rucăr din care nu știe ce va mai putea recupera acum. Noroc că era asigurată.

Ciprian Apostol, proprietarul unei case: ”Credeți-mă, am în casă buturugi așa, smulse, au venit copaci, fag de 12 metri cel puțin cred că avea, deci cu tot cu rădăcina smuls”.

Pentru că pericolul pândește la orice pas cei loviți de necaz nu au putut intra în case ca să evalueze pagubele. Au avut noroc cu vecinii: “Stăm la vecini, că de fapt aici nu ne-a întrebat nimeni unde stăm, ce mâncăm, unde dorm copiii, nu ne-a întrebat nimeni absolut nimic, a zis că se ne descurcăm pe cont propriu.”

“Ne-au găzduit oamenii aia, ne-au îmbrăcat, ne-au spălat, ne-au dat să mâncăm, n-am acte, n-am card ..”

Sâmbătă, autoritățile au intervenit cu două excavatoare pentru curățarea zonei.

sursa: ProTV

Comments

comments

About the Author