Datorii de 1,1 miliarde lei ale companiilor din industria de apărare, șterse de Guvern

Posted on mai 14 2014 - 3:42pm by petre

Guvernul a șters marți datorii de 1,1 miliarde de lei (248,6 milioane de euro) ale unor companii din industria de apărare deținute integral de stat, informeazăMinisterul Economiei.

„Prin ordonanța de urgențăadoptatăde Guvern sunt anulate obligațiile fiscale în sumăde 1.104.094 mii lei datorate de unii operatori economici din industria de apărare”, se aratăîntr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Astfel, au fost anulate datoriile companiilor Tohan Zărneșt, Carfil, Metrom, Uzina MecanicăCugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina MecanicăSadu, Uzina MecanicăMija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Reșița, Uzina MecanicăBucurești, Electromecanica Ploiești, Uzina de Produse Speciale Dragomirești, Pirochim Victoria și ale Fabricii de Pulberi Făgăraș.

La începutul ședinței de marți a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat cădatoriile istorice ale industriei de apărare vor fi șterse de Guvern, prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană, pentru a salva locuri de muncăși a relansa un sector esențial pentru economia românească.
Citește și: EXCLUSIV – Guvernul anuleazădatoriile la 15 companii de armament: „Înactualul context geopolitic se impune întărirea capacității de apărare a României”

Prevederile actului normativ se aplicănumai companiilor cu capital integral de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român și au o pondere semnificativăîn producția de armament muniție, blindate, furnizori de bazăpentru Forțele Sistemului Național de Apărare.

Concomitent cu aceastămăsurăsunt necesare alte acțiuni de reorganizare și restructurare pentru operatorii economici din industria de apărare, care săconducăla viabilizarea acestora, se precizeazăîn comunicat.

„Pentru adoptarea acestei ordonanțe de urgențăs-a avut în vedere faptul căoperatorii economici din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român înregistreazăarierate bugetare și, în prezent, nu existăsurse de finanțare pentru stingerea acestor obligații. De asemenea, urgența unor astfel de măsuri este datăși de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacității de apărare a României prin acțiuni imediate de redresare economico-financiarăa acestor operatori economici”, a declarat în comunicat Ministrul Economiei, Constantin Niță.

Ștergerea datoriilor nu se aplicăcompaniilor cu capital majoritar de stat și nici firmelor din industria de apărare care produc sau comercializeazăproduse care nu sunt destinate unor scopuri militare.

Comments

comments

About the Author