Concursul Național de Dramaturgie 2015

Posted on apr. 22 2015 - 11:20am by petre

O nouăediție a Concursului Național de Dramaturgie, CND 2015, a ajuns în etapa spectacolelor – lectură. Juriul compus din Nicolae Mandea, președintele juriului, Mihaela Michailov, Ioan Cocora, Dan-Marius Zarafescu și Codruța Popov, a selecționat pentru etapa finalătrei texte. Ca în fiecare an, regula primăa concursului este anonimatul dramaturgilor pânădupăstabilirea pieselor finaliste. lectura04_resize

Surpriza acestei ediții o constituie faptul cădouădintre cele trei texte, respectiv Prieteni și monodrama Ego, aparțin aceluiași autor – Alexandru Teodorescu, un tînăr de 17 ani din Cluj. Cel de-al treilea text pentru care a optat juriul CND este intitulat Avioane de hârtie și aparține unei autoare care în ultimii ani se afirmăconstant pe scena dramaturgiei românești – Elise Wilk.

Concursul Național de Dramaturgie reprezintăo importantărampăde lansare și de promovare a textului de teatru românesc contemporan. Dacăanul trecut a readus în atenția publicului un autor care a câștigat acest premiu și în anul 2008, Carmen Dominte, iatăcăacest an confirmăprezența unei tinere autoare din ce în ce mai prezente în spațiul teatral românesc, Elise Wilk, și plaseazăun nume nou, despre care cu siguranțăse va mai auzi: Alexandru Teodorescu.

Cele trei texte au fost prezentate marți, 21 aprilie, de la ora 11.00, la Galeria Calina, în lectura actorilor Teatrului Național din Timișoara. Piesa Avioane de hârtie a fost prezentatăde Ana Munteanu, Raul Bastean, Ionuț Iova, Raul Lăzărescu, Jasmina Mitrici și Cristina Varga (coordonator Mihaela Lichiardopol); iar lectura textului lui Alexandru Teodorescu, Prieteni, a aparținut actorilor Cristina Dumitru, Flavius Retea, Bogdan Spiridon, Roberta Popa Ionescu și Ștefan Roman (coordonator Ion-Ardeal Ieremia); monodrama Ego fiind interpretatăde actorul Romeo Ioan (coordonator Sabin Popescu).

Înpreambulul celor trei lecturi publice, managerul Teatrului Național, Ada Hausvater și Nicolae Mandea, președintele juriului, au lansat volumul apărut în colecția aTeNT a Teatrului Național, CND 2014, volum ce reunește cele trei texte finaliste ale anului trecut. Lansarea a fost făcutăîn prezența și cu intervențiile a doi dintre cei trei dramaturgi publicați în volum, respectiv Edith Negulici și Gheorghe Truță.

Comments

comments

About the Author