Ceremonia de anunțare a celor 24 de finaliști pentru ”Oscar-urile” Uniunii Europene, RegioStars Awards 2019

Posted on iul. 11 2019 - 4:51pm by petre

Sala Cinema a clădirii Berlaymont, sediul central al Comisiei Europene de la Bruxelles, a găzduit marți ceremonia de anunțare a finaliștilor premiilor RegioStars – RegioStars Awards – pentru anul 2019.

RegioStars Awards, supranumit și ”Oscar-ul proiectelor europene”, este o competiție anuală la nivelul Uniunii Europene care pune în prim-plan cele mai inovatoare și inspirate proiecte finanțate de UE prin fondurile de coeziune și care ilustrează, prin exemple reale concrete, modul în care politica de coeziune sprijină crearea de creștere economică și de locuri de muncă.

Mai mult, pe lângă premierea proiectelor selectate, competiția are ca scop promovarea schimbului de bune practici între actorii implicați în politica de coeziune, manageri de proiecte si autoritățile de management.IMG_20190711_173758

Premianții RegioStars sunt adevărați ambasadori ai politicii de coeziune în efortul Comisiei Europene de a comunica mai bine ce face Europa pentru cetățenii săi și de a susține o politică de coeziune puternică și după 2020.

Până la ediția din 2019, zecile de proiecte înscrise în concurs, din întreaga uniune, erau triate de către un juriu de specialitate, pentru ca într-o a doua etapă să fie selectate cele cinci proiecte câștigătoare, ai căror aplicanți primeau prestigiosul trofeu RegioStars într-o ceremonie festivă în cadrul Săptămânii Europene a Orașelor și Regiunilor de la Bruxelles.

La ceremonia de marți din Cinema Berlaymont au luat cuvântul Comisarul European responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă – Marianne Thyssen, Președintele de onoare al juriului RegioStars Awards – Lambert van Nistelrooij, fost membru al Parlamentului European, Directorul General al DG REGIO – Marc Lemaitre.

Start pentru votul publicului

Într-un gest simbolic, comisarul european Marianne Thyssen a dat startul oficial al votului online pentru a decide care proiect este preferatul publicului european.

Proiectul cel mai susținut de public va câștiga premiul „alegerea publicului”. Votarea este deschisă între 9 iulie și 9 septembrie, până la miezul nopții.
Aflați mai multe despre premiul „alegerea publicului” și puteți vota aici.
24 de proiecte pentru finală

Regio stars

În 2019, premiile RegioStars se concentrează asupra a cinci domenii vitale pentru viitorul politicii regionale a UE:

– promovarea transformării digitale;
– conectarea dintre verde, albastru și gri;
– combaterea inegalităților și a sărăciei;
– construirea de orașe rezistente la schimbările climatice;
– modernizarea serviciilor de sănătate.

Procedura din acest este diferită, în sensul că dintre cele 199 de proiectele înscrise în competiție într-o primă etapă, juriul de specialitate, din care fac parte reprezentanți de nivel înalt ai mediului academic, a selectat 24 de proiecte cae vor intra în finala pentru cele 5 mare premii din toamnă.

În plus, publicul își va alege propriul proiect câștigător printr-un vot public online, acordând unuia dintre proiecte „Premiul publicului”.

IMG_20190711_152349

Cele 24 de proiecte care s-au calificat pentru finala din luna octombrie în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor de la Bruxelles sunt:
Categorie 1 – promovarea transformării digitale

Energy Cells GR
Digital Library Librarium
Connect Innovation
Open data in the Stockholm region

Categorie 2 – conectarea dintre verde, albastru și gri

Los_Dama!
CobBauge
Le réseau de chaleur Amiens Energies
Capture
Ecomare

Categorie 3 – combaterea inegalităților și a sărăciei

EUMint
WISE Project
Jacob@Ccess
Prevention of homelessness
Good support

Categorie 4 – construirea de orașe rezistente la schimbările climatice

CityWalk
Climate Active Neighbourhoods (CAN)
Ranta
Living Labs Brussels Retrofit
R-Sol-E

Categorie 5 – modernizarea serviciilor de sănătate

eMen
Cross border Community Paramedic Project
Oulu Sote Labs
Effic’Asthme
Orsi Academy

Comments

comments

About the Author