Ce surprize ne așteaptăde Ziua Timișoarei

Posted on iul. 25 2014 - 11:12pm by petre

Primăria Municipiului Timișoara organizeazătrei zile de evenimente pentru a marca data de 3 August, ziua orașului nostru.

Manifestările vor debuta vineri, 1 august, de la ora 09.00 în Parcul Central unde, pe Aleea Personalităților, va avea loc dezvelirea busturilor lui Gheorghe I. Tohăneanu și Nicolae Boboc. La ora 10.30 în Parcul Rozelor va fi dezvelit bustul lui Árpád Mühle, iarla ora 12.00, va avea loc întrunirea în ședințăfestivăa Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Iubitorii de jazz sunt invitați la Festivalul Blues pentru Timișoara, de la ora 20.00, în Piața Victoriei.

Sâmbătă, 2 august, va avea loc un alt concert în Piața Victoriei susținut de Maxim, Lora, Elena Gheorghe șiConnect-R.

Duminică, 3 august,ne întâlnim cu Alice Francis și Oceanatot în Piața Victoriei, iar în încheiere va avea loc un foc de artificii.
Ziua Timișoarei, 3 August, a devenit ziua orașului nostru prin Horărârea de Consiliu Local  nr. 217 din 1999. Prin aceastăhotărâre, se marcheazăca zi a orașului, momentul intrării trupelor românești în Timișoara, la 3 august 1919, și instaurarea administrației românești.

Înultimii ani, de Ziua Timișoarei, municipalitatea a oferit timișorenilor momente de bucurie și destindere cu ocazia zilei orașului lor.
Văașteptăm, așadar, alături de noi, săsărbătorim împreunăziua orașului nostru!

1 august – vineri

Parcul Central
09.00- ceremonial militar, fanfara  Garnizoanei Timișoara
Dezvelire busturi : Gheorghe I. Tohăneanu(profesor universitar doctor în filologie, scriitor, unul dintre întemeietorii învățământului filologic universitar timișorean, sculptor  Aurel Gheorghe Ardeleanu) și Nicolae Boboc(compozitor, muzicolog și eseist-filosof, dirijor al Filarmonicii din Arad și al Filarmonicii Banatul, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu)

Parcul Rozelor
10.30 Fanfara “Timișoara Big Band„, dezvelire bust Árpád Mühle(arhitect  peisagist, fiul celebrului horticultor Wilhelm Mühlecel mai important rozerist al României din perioada interbelică, a inițiat reamenajarea Parcului Rozelor, dupăce acesta fost distrus în timpul Primului Război Mondial, sculptor: Aurel Gheorghe Ardeleanu)

11.00Program artistic “Trandafirul„dedicat momentului dezvelirii bustului lui Árpád Mühle,organizat de Asociația Seniorilor din Municipiul Timișoara în parteneriat cu Asociația Amicii Rozelor, participă: elevii Liceului Pedagogic Carmen Sylva, Colegiului Economic F.S.Nitti,
Colegiului National  Bănățean, seniorii A.S.M.T. și seniorii din Szeged, Ungaria.

Sala de ședințe a Consiliului Local
12.00ȘedințăFestivă– Decernarea post-mortem a Titlului de Cetățean de Onoare lui Paul Neagu, artist plastic, sculptor (dupăConstantin Brâncuși, Paul Neagu este singurul sculptor român care a reușit performanța ca lucrările sale săfie expuse și achiziționate de către Tate  Gallery din Londra, iar Timișoarei, a lăsat moștenire în 22 decembrie 1999, în Piața Victoriei, sculptura monumentalăCrucificare), precum și decernarea Titlului de Cetățean de Onoare lui Paul Eugen Banciu (prozator, eseist, scenarist, critic de artă)și lui Eugen Dorcescu (poet, prozator, eseist, traducător din limbiile francezăși spaniolă).

Piața Victoriei
20.00  Blues pentru Timișoara- concert

Ora H– o formulănăscutădin bucuria de a cânta, cu oameni cu care săte simți bine și în afara scenei, abordând genuri muzicale diverse, care dau posibilitatea fiecăruia săse simtăutil și săcontribuie la o întâlnire cât mai plăcutăcu muzica.
Componența:Adi Văduva, Vasile Dolga, Bogdan Racz, Bujor Hariga, Ciprian Popa, Toni Kuhn

Bega Blues Band- grupul cel mai longeviv de blues-jazz din România, cu o activitate de 30 de ani. ÃŽntemeiat de Bela Kamocsa și de Johnny Bota, grupul a lansat în 1993 primul CD de blues-jazz din România, „Blues de Timisoara”. Bega Blues Band a obținut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România și Diploma de Excelențăa Municipiului Timișoara „pentru întreaga activitate muzicalăși pentru promovarea imaginii Timișoarei în țarăși în lume„.
Componența: Maria Chioran , Mircea Bunea,Toni Kühn, Johnny Bota, LicăDolga, Dan Mitrofan, Sașa Bota

Blue Family– grupul de blues din Pancevo (Serbia) a luat ființăîn anul 1996. Cu o mulțime de apariții în toatățara, trupa a participat la festivaluri și concerte în Ungaria, România, Elveția și Slovacia.
Componența: Katarina Arsenov, Ana Radzic, Zeljko Stanojkovski, Ljuba Jeftic, Milan Jarakovic, Rade Krivokuca

2 august – sâmbătă

Program acțiuni sportive
“Cupa orașelor înfrățite„ – turneu de mini fotbal cu echipe de amatori
09.00 – 18.00Baza SportivăColterm
Participă  echipe reprezentând Municipiul Timișoara și echipe invitate care reprezintăorașele înfrățite și partenere

12.00 – la Pădurea Verde, în vecinătatea Muzeului Satului,va avea loc ceremonia de inaugurare și sfințire a Monumentului Rezinstenței Anticomuniste din Banat,organizatăde Primăria Municipiului Timișoara, împreunăcu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Filiala Timiș.  Evenimentul este un bun prilej de a aduce un profund omagiu istoriei multiseculare a urbei noastre, alături de o istorie mai recentă, extrem de dureroasă, în care zeci și sute de locuitori ai acestui colț de țarăau luptat și s-au jertfit pentru apărarea libertății, demnității și ființei noastre naționale.

Piața Victoriei

20.00- concert
Maxim
Lora
Elena Gheorghe
Connect-R

22.00 Crosul  nocturn Timișoara
Crosul nocturn  a ajuns la cea de-a treia ediție și este organizat în sistem de participare open. ÃŽnscrierile se fac în mod gratuit, având limita de vârstăa concurenților de 18 ani. Crosul Nocturn se va desfășura pe cca 3,5 km și are startul începând cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1(în fața Primăriei Municipiului Timișoara),unde va avea loc și sosirea. Traseul este următorul: Primăria Municipiului Timișoara  – str.20 Decembrie – Bv. I.C.Brătianu –str. Michelangelo – str.Cluj – str. V.Babeș – Bv.Mihai Viteazul – str.20 Decembrie – Primăria Municipiului Timișoara.
Crosul este realizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton.

3 august – duminică

Piața Victoriei

21.00 – concert
Alice Francis
Oceana
Artificii

Comments

comments

About the Author