Catedrala Mitropolitană din Timișoara, sărbătoarea hramului istoric – Sfinții Trei Ierarhi

Posted on ian. 30 2017 - 2:42pm by petre

Luni, 30 ianuarie, e SĂƒrbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ziua în care Catedrala Mitropolitană din Timișoara serbeazăhramul istoric. Sfintele slujbe închinate ocrotitorilor sfântul locaș vor debuta astăzi de la ora 17:00 cu oficierea Vecerniei Mari și vor fi încununate de slujirea Sfintei Liturghii arhierești în ziua praznicului de către un sobor de ierarhi.

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

O catedralăreprezentativă

Declarată monument de artă pentru frumusețea și măreția ei, Catedrala mitropolitană din Timișoara este unul dintre cele mai reprezentative lăcașuri ortodoxe din Europa. Construcția acesteia a început în anul 1936 prin sfințirea pietrei fundamentale de către episcopul Andrei Magieru al Aradului. Au fost necesari cinci ani de muncă intensă pînă la ridicarea tuturor lucrărilor de arhitectură, suprafața construită cuprinzând 1.542 m, iar volumul în jur de 50.000 mc, capacitatea fiind estimată la aproximativ 5.000 de credincioși. Întoamna anului 1946, după zece ani de efort, noul lăcaÅŸ al Domnului, împodobit cu cele mai bune și mai alese opere aștepta solemnitatea târnosirii și încredințării cultului pentru care a fost destinat. A fost aleasă ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocșilor din Banat. La această mare procesiune a participat însuși patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I-ul, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului și reprezentanți din toate colțurile pământului românesc.

O armonie deosebită între arhitectura, pictura și scultura sfântului locaș

AÅŸa cum se prezintă astăzi, arhitectura, pictura și sculptura catedralei dezvăluie privirilor un tot unitar axat pe filonul tradiției artistice românești, dar înainte de toate reliefeazătalentul și arta celor ce au trudit la înfrumusețarea acestui măreț locaÅŸ de cult. Lucrările de sculptură și aurire sunt opera sculptorului Stefan Gajo și au fost realizate în perioada 1944-1946. Pictura catedralei a fost realizată de reputatul artist plastic Anastase Demian, în aproximativ ÅŸase ani. Execuția picturii s-a făcut în tehnici variate.Multiplele calități însumate de întreaga iconografie a acestei catedrale au fost evidențiate de reputați specialiști prin analize detaliate, atât din perspectiva tematicii, cât și a virtuților plastice. Dintre acestea, menționăm un fragment ilustrativ: “Pictura Catedralei mitropolitane din TimiÅŸoara, opera maestrului Anastase Demian, face parte din marile ansambluri monumentale din țara noastră. Lucrată cu nerv și sensibilitate, într-o manieră neobizantină cu totul personală, epateazăprin decorativismul ei, prin caracterul pronunțat narativ și prin precizia structuralăa compozițiilor. Imensa suprafață pictată impresioneazăprin unitatea stilistică și dominanta tonală, ceea ce dă întregului ansamblu o copleșitoare măreție„, se arată în lucrarea “Catedrala Mitropoliei Banatului„, semnată de I.D. Suciu, D. Niculescu, V. Tigu, apărută la TimiÅŸoara în 1979. Din punct de vedere architectural, catedrala are ca model bisericile moldovenești din epoca lui Ștefan cel Mare, dar într-o concepție amplificată, la alte proporții. Catedrala se întinde pe o suprafață clădită de 1.542 mp, cu lungimea de 63 m, lățimea de 32 m. ÃŽnălțimea totalăa acesteia este de 90,5 m, volumetria situându-se în jur de 50.000 mc, iar suprafața accesibilăcredincioșilor fiind de 1.084 mp. Capacitatea sfântului lăcaÅŸ este de aproximativ 5.000 de persoane. Exteriorul este din cărămidă aparentă de culoare roșie galben-portocalie îmbinată cu discuri smălțuite și firide pictate ca la bisericile moldovenești (toate provenind de la fabrica din Jimbolia). Soclul, colonadele și ramele exterioare ale ferestrelor sunt din piatră de Banpatac. Catedrala are 11 turnuri acoperite cu țiglăsmălțuită fabricată la Jimbolia (pe fondul țiglelor se disting cele trei culori ale drapelului național: roÅŸu, galben și albastru). Învârful turlelor sunt așezate ÅŸase cruci, trei mitre și ÅŸase “capete„ de cruci. Crucea cea mai mare, așezată pe cupola Pantocratorului, are înălțimea de 6,90 m, la care se adaugă înălțimea soclului crucii de 4,10 m, însumându-se deci înălțimea de 11 m.

sursa: Mitropolia Banatului

Comments

comments

About the Author