Catedrala Mitropolitană a Banatului din Timișoara, 87 de ani de la sfințirea fundamentului

Posted on dec. 19 2023 - 8:57pm by petre

Catedrala Mitropolitană a Banatului din Timișoara, 87 de ani de la sfințirea fundamentului
piatra temelie

Simbol al Banatului și al întregii Ortodoxii române, Catedrala Mitropolitană din Timișoara împlinește în 20 decembrie 87 de ani de la slujba de sfințire a fundamentului.constructie2

După decizia istorică de la 23 aprilie 1919 a Sfântului Sinod al Mitropoliei Ardealului – format din doctorul Miron Cristea, episcop al CaransebeÈ™ului  È™i episcopul Ioan Papp al Aradului, locÈ›iitor al mitropolitului – de a se alătura Sfântului Sinod de la BucureÈ™ti, Biserica Ortodoxă s-a reîntregit, primind din nou în trupul său bisericile din Ardeal, Banat, CriÈ™ana È™i MaramureÈ™, prea mult timp oprimate de ocupaÈ›iile străine.constructie

În provinciile românești eliberate, ortodocșii majoritari au avut, în sfârșit, libertatea de a-și petrece cum se cuvine credința și încep bunele rânduieli prin ridicarea de biserici.

În Timișoara, în decurs de doar două decenii, începe ridicarea mai multor lăcașuri de cult remarcabile prin stil, proporții și rol în cadrul comunității ortodoxe. Așa se vor ridica bisericile monumentale din Iosefin și din Mehala.

A treia și cea mai importantă construcție avea să înceapă în 1936, pregătindu-se pentru ridicarea, în 1939, a episcopiei Timișoarei la rang de Arhiepiscopie și, mai apoi, la reînființarea Mitropoliei Banatului, în 1947.constructie 1937

Construcția catedralei a început la 16 martie 1936. La 20 decembrie în același an a avut loc o slujbă solemnă, sfințindu-se-se piatra de temelie a viitorului sfânt lăcaș de către episcopul Andrei Magieru al Aradului. Clopotele și crucile bisericii au fost sfințite la 28 august 1938. Lucrările de construcție s-au terminat în anul 1940.9

Târnosirea catedralei s-a făcut la 6 octombrie 1946, în prezența Regelui Mihai al României, care este și unul dintre ctitorii acestei biserici. La acest mare praznic a participat însuși patriarhul de atunci, Nicodim Munteanu, alături de un mare sobor de preoți din întrega Mitropolie a Ardealului și reprezentanți din toată România.

Pentru catedrala din Timișoara Arhitectul Ioan Traianescu a optat pentru un stil arhitectural inedit, o îmbinare între stilul neo-bizantin și stilul bisericilor medievale moldovenești.

Catedrala are o înălțime de 84,70 m, fiind, încă cea mai mare și mai înaltă biserică finalizată din România.

Catedrala din Timișoara este și cea mai înaltă clădire din Timișoara (exceptând turnul Centralei termice CET Sud, situată la periferia de sud a orașului).

Mai mult decât atât, Catedrala Mitropolitană din Timișoara este cea mai înaltă biserică ortodoxă finalizată  din lume din afara Rusiei (Dacă luăm în considerare Rusia și Georgia, Catedrala din Timișoara este pe locul 8 în lume), loc pe care îl va ceda curând Catedralei Mântuirii Neamului de la București.

Comments

comments

About the Author