Cât aur existăîn rezervele României? Suntem prima țarădin estul Europei

Posted on ian. 26 2016 - 12:34pm by petre

România ocupălocul 35 în lume în funcție de mărimea rezervelor de aur deținute de banca centrală, fiind statul est-european cel mai bine clasat într-un top global format din 40 de țări, potrivit unui raport al World Gold Council.

Organizația se ocupăcu analiza pieței aurului pe baza informațiilor de la FMI, iar datele sunt valabile pentru luna septembrie din 2015, scrie Ziarul Financiar.

Banca Naționalăa României deține rezerve de aur de 103,7 tone (echivalentul a 3,3 miliarde de euro), fiind înaintea unor bănci centrale din țări precum Polonia, cea mai puternicăeconomie din Europa de Est, Australia sau chiar Indonezia. Polonezii au rezerve de aur de aproape 103 tone, în timp ce rezervele de aur ale australienilor au douăcifre, respectiv 80 de tone. Indonezia are rezerve de aur de 78 de tone.

ÃŽnaintea României se poziționeazăCoreea (cu rezerve de aur de 104,4 tone), Banca Reglementelor Internaționale, banca băncilor centrale, cu rezerve de 108 tone de aur, dar și Grecia, stat care în vara anului trecut a trecut printr-o crizăputernicăa datoriilor și s-a pus chiar problema excluderii din zona euro, cu rezerve de aur de aproape 133 de tone.

Prețul aurului, la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape ÅŸase ani

Pe primul loc în topul global al celor mai mari rezerve de aur se poziționeazăSUA, cea mai mare economie la nivel mondial. Astfel, rezervăde aur a SUA însumeazăcirca 8.130 de tone, fiind urmatăpe podium de Germania, cea mai mare economie europeană, cu 3.381 de tone. Podiumul este completat de Fondul Monetar Internațional (FMI) care dispune de rezerve de aur de circa 2.800 de tone. Urmeazăalte douățări europene, respectiv Italia și Franța, cu rezerve de aur de 2.450 de tone și 2.430 de tone, pentru ca pe locul ÅŸase săse poziționeze China, a douăcea mai mare economie din lume. China are rezerve de aur de 1.708 tone.

Astfel, cele mai mari economii ale lumii (în condițiile în care Franța și Italia sunt cele mai mari economii din zona euro) ocupăprimele zece locuri în funcție de mărimea rezervelor de aur.

Marea Britanie, care în prezent este a douăcea mai puternicăeconomie din Europa dupăGermania, se claseazăpe locul 18, cu rezerve de aur de doar 310 tone.

BNR nu mai cumpărăîn prezent aur, decizia fiind luatăîn anul 2000. O pondere de 60% din rezervăde aur a BNR a rămas depozitatăîn afarăgranițelor țării în perioda 2010-2014, în principal la Londra. Rezervăde aur a BNR a stagnat în ultimii cinci ani la nivelul de 103,7 tone, însăvaloarea acesteia s-a redus în acest interval cu aproximativ 1,2 mld. euro, la circa 3,25 mld. euro.

sursa: RTV

Comments

comments

About the Author