Bulgaria îi evacuează pe refugiații ucrainieni din hotelurile de la Marea Neagră și lasă să se descurce singuri

Posted on iun. 1 2022 - 11:41am by petre

 

Programul guvernului bulgar  pentru cazarea refugiaților ucraineni s-a ncheiat din cauza atitudinii majorității ucrainenilor, a anunțat luni vicepremierul Kalina Konstantinova, citată de Euractiv.

Autoritățile au precizat că Bulgaria nu își poate permite să sprijine cetățenii ucraineni în hotelurile de pe malul mării după ziua de marți (31 mai), din cauza începerii sezonului turistic de vară.

Sute de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în România, după decizia vecinilor bulgari de a-i evacua din stațiunile lor de pe litoral.

 

Refugiaților le-au fost puse la dispoziție centre de azil, însă prea puțini au acceptat. Și astfel, mai bine de 50 de autocare au ajuns în județul Constanța. Este coadă și la vama Isaccea, semn că mulți dintre ucraineni vor să ajungă din nou acasă.

 

Intrarea în țară din Bulgaria, prin Vama Veche, este asaltată de autocare pline cu refugiați ucraineni, găzduiți în ultimele luni de țara vecină.

Polițiștii de frontieră au numărat cel puțin 50 de astfel de vehicule. Sunt și ucraineni care vin de acolo cu mașinile personale.

Și, totuși, acești oameni nu au plecat de bunăvoie din Bulgaria. Luni, vicepremierul țării vecine, Kalina Kostantinova, a publicat un mesaj video din care ucrainenii au aflat că vor fi evacuați din hotelurile de pe litoral în care au fost găzduiți și ca vor fi mutați în alte locuri.

Kalina Kostantinova, vicepremierul Bulgariei: „Toți cei care se află în hoteluri și susțin că nu au unde să se ducă vor fi cazați temporar în centrele tampon de la Sarafovo și Elhovo”.

Decizia de a-i evacua din hoteluri pe refugiații ucraineni are legatură cu începutul sezonului turistic la Marea Neagră.

 

Kalina Kostantinova, vicepremierul Bulgariei: „Bulgaria nu își mai poate permite să-i tina pe cetățenii ucraineni în hotelurile de pe litoral. De la bun început s-a anunțat că aceasta măsură (a cazării în hoteluri – n.r.) este temporară, pentru a le da timp să se liniștească și să se pună pe picioare”.

1.300 de reugiați ucraineni au intrat în România din Bulgaria, în ultima zi
Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, 1.300 de refugiați ucraineni au intrat în România din Bulgaria. Pe unii i-am găsit în vama de la Isaccea. Încearcă să se întoarcă acasă.

Numai prin Vama Isaccea, în ultimele 24 de ore, au trecut peste 1.200 de persoane. Mulți sunt cu mașinile personale, dar deja s-a format și o coadă de autocare.

Victoria și fiica ei de cinci ani au stat în ultimile săptămâni într-un hotel din Nisipurile de Aur, Bulgaria. Spune că nu își mai permite să rătăcească prin Europa.

Comments

comments

About the Author