Atentatul terorist cu bombă de la Teatrul Comunal din Timișoara, soldat cu 4 morți și 70 de răniți în seara zilei 26 noiembrie 1938

Posted on nov. 20 2023 - 9:21pm by petre

Un eveniment sângeros și ținut la secret de presa și autoritățile vremii s-a petrecut la Timișoara în perioada tulbure dinaintea primului război mondial.

În seara zilei de 26 noiembrie 1938, în sala Teatrului Comunal (astăzi Palatul Culturii – Opera sau Teatrul Național – clădirea emblematică a Timișoarei în care activează astăzi mai multe instituții de cultură: Opera Națională Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat) era programat un spectacol al cunoscutei, pe atunci, cîntereţe şi actriţe Sidy Thal.

Presa vremii întîmpina cu articole elogioase spectacolele în care apărea Sidy Thal, născută, în 1912, la Cernăuţi, decedată în 1983 în acelaşi oraş.

La cîteva minute după începerea spectacolului, în sală explodează două grenade. Se creează panică generală și spectatorii se îngrămâdesc spre ieșire.

Într-o primă radiotelegramă, trimisă de către inspectorul de poliţie Cornel Sava (la ora 22,25) la Bucureşti se vorbeşte despre „o bombă” aruncată „din galerie în parter” care „a rănit 20 de persoane”.

Un raport al Inspectoratului de Jandarmi, trimis tot atunci la Bucureşti, cuprinde deja mai multe amănunte. În raport se vorbeşte despre „două bombe” aruncate de la „galerie” care au făcut multe victime. „Pînă în prezent sunt 3 morţi şi circa 30 de răniţi”.

Cenzura a primit dispoziţia să nu permită publicarea vreunui articol despre atentat.

Astfel se explică de ce despre atentatul sîngeros din Timişoara nu se ştie aproape nimic, în afară de faptul că a avut loc. De amintit ar mai fi că în urma zvonurilor care au început să circule, presa străină a ajuns în posesia unor informaţii care au fost publicate în ziarul francez „Le Temps”, dar şi în oficiosul nazist „Völkischer Beobachter” şi în ziarele austriece „Neues Wiener Tagblatt” şi „Salzburger Volksblatt”.

În ştirea din „Völkischer Beobachter” (28.11.1938, p. 5) se spune că spectatorii erau evrei, dintre care trei au murit. „Neues Wiener Tagblatt” (29.11., p. 4) completează ştirea cu o serie de informaţii similare, în care este vorba despre acţiuni contra evreilor din alte ţări.

Cititorii ziarului au aflat din acest articol că la Timişoara a avut loc un atentat după începerea unui spectacol al unei trupe de teatru al actriţei Sidy Thal. În urma atentatului, se mai spune în articol, trei persoane au murit. Actriţa Sidy Thal, notează ziarul, şi-a întrerupt turneul şi s-a reîntors la Bucureşti.

Sidy Thal a supravieţuit atacul legionarilor din 26 noiembrie 1938.

Bilanțul victimelor atentatului a fost de patru morți și peste 70 de persoane rănite.

Cei care au pus la cale atentatul au fost identificaţi. Cel care a aruncat două grenade în sala de spectacole a fost Ferdinand Ghedeon, un etnic german, în vîrstă de 32 de ani, convertit la ortodoxie şi membru activ al Gărzii de Fier.

”Autorul material, acela care a executat atentatul prin aruncarea a două grenade în sala Teatrului este Ghedeon Ferdinand lăcătuş la Depoul C.F.R. din Timişoara, născut în comuna Ferdinand [azi: Oţelul Roşu – n. m. W.T.], judeţul Severin din părinţii Florian şi Carolina Lenardt de origine etnică german, de 32 de ani, căsătorit cu un copil.
Complicii şi autorii morali sunt: studentul Fleschin Petru anul III secţia mecanică, Stănescu Petru student anul III secţia minieră, ambii dela Şcoala Politehnică din Timişoara, şi Popa Ion fost lăcătuş la Atelierele C.F.R. din Timişoara de a unde a fost concediat…” se arată în: ”Raport dactilografiat, datat 14 ianuarie 1939, semnat indescifrabil de un locotenent-colonel Comandantul legiunii de jandarmi Timiş-Torontal şi tot indescifrabil de Şeful Biroului Poliţia de Siguranţă. ACNSAS, D 11819, ff. 40-45.” citat de autorul documentării William Totok (link-uri mai jos)

surse: William Totok, RFI.ro, Europa Libera
https://www.rfi.ro/politica-140155-atentat-terorist-comis-legionari-timisoara-1938-partea-doua
https://moldova.europalibera.org/a/31587065.html

Comments

comments

About the Author