Armata românăa defilat, săptămâna trecută, la Budapesta

Posted on nov. 1 2016 - 7:16pm by petre

Consulatul General al României la Gyula, Ungaria, reprezentat de către Excelența Sa, Florin Trandafir Vasiloni, consul general, a marcat, în Ungaria, prin manifestări diverse, Ziua Armatei Române, sărbătorităîn fiecare an la data de 25 octombrie. La data de 02 noiembrie 2016, Consulatul General al României, a organizat, cu ocazia „Zilei Eroilor”, în cinci locații din cadrul circumpscripției consulare de care răspunde, ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români cu ocazia Zilei Armatei Române.

Manifestările au inclus slujbe religioase și depuneri de coroane de flori. Asistența religioasăa fost asiguratăde către părintele Ionuț Negrău, preot misionar la SĂƒcal-Ungaria, (județul Hajdu-Bihar), delegat al PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Orașul Debrecen este reședința județului Hajdu-Bihar. Aici au fost depuse coroane la monumentul ostașului roman, denumit în limbaj popular „Fecioara alba”, monument aflat în Piața Bocskai, din centrul municipiului, la care a participat în calitate de reprezentant al Primăriei Debrecen, domnul Szentei Tamas, director în cadrul primăriei locale, în numele căreia a depus o coroanăcomemorativă. Încontinuare s-a făcut deplasarea la cimitirul municipal din Debrecen, unde la „Monumentul ostașului român căzut la datorie”, situat în „Sectorul românesc” al cimitirului, au fost depuse coroane si de asemenea ținut un moment de reculegere.

Ulterior acestora, delegația Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în orașul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiți de către vice-notarul primăriei locale, dr. Szathmari Anita. La ceremonia desfășuratăîn „Cimitirul soldatului român”, au participat reprezentanți ai autorităților locale. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeași incintă.

Tot în ziua de 02 noiembrie 2016, Consulatul General al României la Gyula a organizat la Nagykereki și SĂƒcal (Korossakal), localități din jud. Hajdu-Bihar, ceremonii la monumentele ostașilor români care și-au jertfit viețile în aceste locuri. La ceremonia de la Nagykereki au participat un grup de cetățeni din localitate, dintre care unii de origine românească, stabiliți aici dupa anul 1990. La ceremonia de la SĂƒcal a participat și Eva Boncza, președintele Autoguvernării Rămânești din localitate.armata-romana-ungaria

Consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat și la ceremonialul militar româno-maghiar dedicat Zilei Armatei Române, care a avut a avut loc, marți, 25 octombrie, la Budapesta.
Au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, ridicat în memoria ostașilor români care și-au pierdut viațăpe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Ceremonialul s-a desfășurat în prezența unor membrii ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, a reprezentanților Ministerului Apărării din România și din Ungaria, precum și a unor atașați militari acreditați în capitalăungară.armata-roman-a-si-maghiara

Au participat printre alții Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Szeged. Părintele Marius Maghiaru, președintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, a celebrat o slujbăreligioasăîn memoria eroilor români.

La eveniment a participat și o delegație militarăromînă, din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, condusăde generalul de brigada Nicolae Tonu, Comandant Adjunct. Manifestarea, care a cuprins și defilarea soldaților români și magiari, a continuat cu o recepție, organizatăde Ambasada României la Budapesta.

Comments

comments

About the Author