ALERTĂ! Epidemie de rujeolă- trei copii sub un an au murit – vezi județele cele mai afectate

Posted on sept. 22 2016 - 12:01am by petre

Ministerul SĂƒnătății anunțăA că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolăîn decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese față de anul trecut când s-au înregistrat doar ÅŸapte cazuri de îmbolnăvire.

Ministerul SĂƒnătății anunță că, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolăîn 23 de județe. Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolăa fost înregistrat zilele trecute, dar se așteaptă confirmarea finală.

„Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. Întot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolăși niciun deces. Ministerul SĂƒnătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolăde zeci de ori într-un singur an”, transmite ministerul printr-un comunicat de presă.

ÎnRomânia, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR, susține instituția.

„Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectueazăvaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. ÃŽntr-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de aÅŸa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, mai precizeazăMinisterul SĂƒnătății.

Ministerului SĂƒnătății face apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. Înzonele afectate, Institutul Național de SĂƒnătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normalăde 1 an.

Distribuția cazurilor pe județe:

– la granita dintre judetele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)

– in județul MureÅŸ(145 cazuri)

– in județul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)

– in județul TimiÅŸ(71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)

– in județul Suceava (27 cazuri)

– in județul BraÅŸov (33 cazuri)

– in județul SĂƒlaj (7 cazuri)

– in județul Hunedoara (14 cazuri)

– in județul CaraÅŸ- Severin (13 cazuri)

– in județul Alba (3 cazuri)

Cazuri sporadice de rujeolăau fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) si din județele:

– Bacău (3 cazuri)

– Bihor (1 caz)

– Constanța (3 cazuri)

– Dâmbovița (2 cazuri)

– Giurgiu (1 caz)

– Mehedinți (1 caz)

– Neamț(2 cazuri)

– Olt (2 cazuri)

– Sibiu (3 caz)

– Vaslui (1 caz)

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Pînă în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

Ce este Rujeola și cum poate fi prevenită

Boalăeruptivă contagioasă care afecteazămai ales copiii, fiind provocată de un virus din genul Paramixovirusurilor, scrie CSID.

Virusul rujeolei trăiește exclusiv în organismul omului si se transmite în mod direct în cursul tusei sau strănutului unui subiect bolnav de rujeolă( intra în orga­nism pe căile respiratorii sau prin ochi  -conjunctivă). Boalăeste contagioasă în timpul perioadei de incubație (aproximativ 10 zile) cat si în timpul perioadei manifestarea (durată de 4 zile). Rujeolănu survine decât în mod excepțional a doua oară, infecția cu virus conferind o imunitate durabilăși permanentă față de această boală.

Rujeola se declanșeazăbrusc prin febră ridicată,  inflamație a mucoasei foselor nazale ( rinita ) și o inflamația conjunctivei (conjunctivită) cu scur­gere (catar oculonazal) și tuse. Fața este buhăită, interiorul gurii este sediul unei erupții mucoase (exantem) carac­teristic bolii și denumit semnul lui Koplik (apariția de puncte albicioase pe fața internă a obrajilor). Acestor semne le urmeazăo erupție cutanată de macule roșii, care debuteazăpe față și se întinde rapid la întregul corp. Maculele pot conflua în mari plăci roșii. Febra și erupția regreseazăîn mai puțin de o săptămînă, dar tușea poate persista una pînă la două săptămâni.

Camplocatii frecvente sunt suprainfecțiile respiratorii: rinita purulentă, laringita, faringita, otita sau bronșita. La bolnavii cu sistem imunitar slăbit poate surveni o pneumonie interstițială- ori bronșită capilară – cu prognostic foarte sever. Mai sunt posibile și complicații neurologice (encefalită) dar sunt rare. Ele pot debuta în primele zile ale erupției sau mai târziu și pot lăsa sechele neuropsihice. Rujeolăin cazul unei femei gravide poate provoca un avort în primul trimestru de sarcină, o naștere prematură în trimestru al doilea și al treilea de sarcină și constituie pe toată durata sarcinii un risc de malformații pentru făt.

Tratamentului consta in medicamente contra febrei, contra tusei și la dezinfecția căilor respiratorii și a ochilor (antiseptice și antibiotice), la odihna. In caz de complicatii se recurge la taratmentul specific acestora .

Prevenirea rujeolei constă în vaccinare (contraindicată în perioada de sarcină sau la per­soanele care sunt imunodeprimate). Vaccinul este în gene­ral injectat în asociere cu cele ale rubeolei și oreionului (vaccin R.O.R.) și este administrat după vârsta de un an, mai devreme chiar atunci când copilul trăiește într-o colectivitate.

O seroprevenție (administrarea de imunoglobuline conținând anticorpi specifici pentru antigenele virusului) este posibilăla persoanele fragile și la femeile gravide care au venit în contact cu bolnavii de rujeolă; ea nu este totuși eficace decât dacă este practicată înainte de a cincea zi care urmeazăcontactului cu virusul și eficacitatea ei nu este durabilădecât dacă este urmată de o vaccinare efectuată nu mai târziu de 3 luni după aceea.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author