EXCLUSIV FOTO-VIDEO! Premiera mondialăa Operei Rock „Meșterul Manole„ a ridicat în picioare publicul timișorean

Posted on dec. 1 2013 - 12:55am by petre


DSC_0980 Stitch (800x278)

Sâmbătăseara, sala Capitol a Filarmonici Banatul din Timișoara a găzduit o premierăabsolută, lansarewa operei rock „Mesterul Manole„ semnatăde ex-Phoenix-ul Josef Kappl.

Acompaniat de orchestra Filarmonici Banatul, maestrul Kappl și invitații săi speciali, colegii  Mircea Baniciu și Ovidiu Lipan „Èšăndărică„, au ridicat în picioare o salăarhiplină.

Văinvităm săintrați alături de noi în atmosfera legendarului meșter Manole, astăzi cu douăpiese din primul act al Operei Rock, cu promisiunea căîn zilele următoare văvom oferi și alte fragmente ale minutei premiere.

Membru al grupului Phoenix, Josef Kappl și-a asumat cu curaj și credințăcompunerea unei opere în concert, cu un subiect deosebit, ales dintre baladele și legendele poporului nostru. La fel ca și Miorița, sau Toma Alimoș, Meșterul Manole este o capodoperăa poetului anonim, transmisădin generație în generație pe cale orală, existând peste 150 de variante. Varianta pe care o cunoaștem se datoreazăpoetului Vasile Alecsandri, care, pe lângăalte celebre legende și balade, a cules-o și a adăugat-o în volumul său Poezii populare. Astfel, memoria ancestralăs-a conservat în formăcultă. Motivul principal, scopul estetic al baladei este sacrificiul, cel care asigurăfaptul căorice construcție are nevoie de un atare gest pentru a rezista. Creatorii de proiecte umane importante înțeleg foarte bine aceastăidee, pentru căîntr-un fel sau altul și ei sacrificăsau se sacrificăpentru realizarea unor țeluri înalte.

Viziunea popularăvorbește despre realizarea Bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș, un monument de arhitectură. ÃŽntr-un decor mirific se cautălocul unde: Zece meșteri mari, Calfe și zidari, trebuie săconstruiască. ÃŽntâlnesc un ciobănaș care le vorbește despre un zid neterminat aflat într-un loc de grindiș la verde aluniș. Prin comandarea acestei mănăstiri, Negru Vodădorea săridice o lucrare sfântăcare săînvingăforțele malefice. Dovada existenței acestor forțe este căstrădania Meșterului Manole, autorul acestui proiect măreț, este în van, deoarece tot ce clădea ziua, noaptea se surpa. Frământările teribile ale eșecului zilnic fac săse nascăîn mintea lui Manole mitul jertfei, specific popoarelor din regiunea Balcanilor. Ni se dezvăluie o contradicție puternicăîntre patima creației și iubire.

Și soția sa, chiar dacănu înțelege etica propriei jertfe, cu toate căavea în ea un puișor de om, se abandoneazătotuși realizării marii creații. La final, dupărealizarea falnicei mănăstiri, creatorul ei se metamorfozeazăîntr-un izvor. „O fântînă, cu apăpuțină, cu apăsărată, cu lacrimi udată„.

Opera a fost compusăde Josef Kappl, libretul aparține lui Victor Cârcu, iar regia muzicalăinginerului Florin Tudor. Îndistribuție — mezzosoprana Mihaela Ispan și baritonul Dan Patacă. Invitați speciali  — Mircea Baniciu și Ovidiu Lipan „Å¢ăndărică„.

Și-au dat din plin concursul Orchestra Simfonicăa Filarmonicii „Banatul„ și corul „Ion Românu„ pregătit de maestrul Iosif Todea.

Conducerea dirijoralăaparține maestrului Radu Popa.

 

Comments

comments

About the Author