Premierăla Timișoara: „Manifest pentru România” – pian și fotografie de folclor

Posted on dec. 3 2013 - 10:58am by petre

Expozitie si concert - Manifest pentru RomaniaTimișoara va găzdui luni, 9 decembrie, evenimentul „Manifest pentru România„, un proiect care are ca scop promovarea unor valori pozitive ale țării. Manifestarea constăîntr-un recital de pian, susținut de pianistul clujean Bogdan Vaida, iar în pauza acesteia va fi vernisatăexpoziția „România în Culori„ – primul proiect de folclor fotografic din țară. Totul se va întâmpla la Sala Capitol, între 19:00 – 21:00. Prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat în avans de la salăori în ziua evenimentului, de la fața locului.

Conceptul muzical se învârte în jurul marelui compozitor român George Enescu, interpretarea conținând lucrări ale acestuia, dar și ale lui Johannes Brahms, unul din mentorii lui Enescu. De asemenea, în concert vor putea fi auzite lucrări de Franz Schubert, care prin compozițiile sale, îi este înrudit românului la nivel muzical.

Expoziția „România în culori„ este un proiect de folclor fotografic al Photo Romania Festival. Conține cele mai impresionante fotografii de peisaj din țară, iar câteva dintre acestea vor fi prezentate în pauza concertului. Evenimentul face parte dintr-un turneu național, dupăurmătorul program:

TIMIȘOARA: 9 decembrie, Sala Capitol, 19.00 – 21.00;
BAIA MARE: 10 decembrie, Sala Rotary 19.00 – 21.00;
CLUJ-NAPOCA: 19 decembrie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei 19.00 – 21.00.

Anul viitor, proiectul va ajunge peste hotare, unde își propune săpromoveze România vizual și muzical. El face parte din Photo Romania Festival, cel mai mare eveniment dedicat fotografiei din Europa de Est.

„Prin acest proiect ne propunem sărăspundem propriilor frustrări, deseori întâlnite și la alții. O facem prin muzicăși fotografie, întrucât la acestea ne pricepem. O facem pentru noi, dar și pentru toți cei care vor săne asculte. Sperăm ca la finalul turneului, săne reîndrăgostim de originile noastre și să  îi stimulăm și pe alții săfacăla fel.„  – Alin Vaida, managerul turneului și reprezentant Photo Romania.
Bogdan Vaida este un pianist clujean, stabilit de 11 ani în Freiburg, Germania. Fiind considerat unul din cei mai promițători studenți ai Academiei de Muzicădin Cluj-Napoca, Bogdan a câștigat o bursăla „Musikhochscule„ din Freiburg, iar mai apoi și-a câștigat locul definitiv acolo. Înultimii ani, el a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa. Faptul căel este plecat de mulți ani, în face promotorul perfect al mesajului transmis de organizatori. De altfel, el este co-producător al acestui eveniment. „Mereu ne-am dorit săcolaborăm. Avem o relație foarte apropiatăși credem căîmpreună, avem ceva de spus. Chiar și profesional, destinul a făcut săne completăm„, declarăBogdan și Alin.
„Manifest pentru România„ va fi prezentat la nivel național în anul 2013, iar în 2014, organizatorii își propun să-l ducăpeste hotare.
Turneul este sponsorizat de BRD- Groupe Societe Generale și de Qual Media.
Fapte, compania organizatoare, este fondatăîn 2006. Printre evenimentele organizate se numărărețeaua Târgul de Cariere, Festivalul Photo Romania și Jazz in the Park.

Comments

comments

About the Author