64 de morți și niciun vinovat – un coșmar care nu se mai termină

Posted on oct. 30 2021 - 1:34pm by petre

 

64 de morți și niciun vinovat: ”Un vis urât care nu se mai termină

Se împlinesc 6 ani de la tragedia din Colectiv, 6 ani plini de lacrimi și de speranțe ruinate. Dincolo de durerea pierderii celor dragi și de rănile nevindecate, supraviețuitorii și rudele celor morți în Clubul Colectiv trăiesc și cu frustrarea că nici până acum nu li s-a făcut dreptate. Nimeni nu a ajuns după gratii, deși toți inculpații au primit condamnări în acest dosar.

Șase ani. 72 de luni. 2.193 de zile. Și mult mai multe întrebări, la care justiția nu a răspuns nici până acum. Pentru zecile de vieți pierdute nu a plătit… NIMENI.

Mărturiile supraviețuitorilor sunt de-a dreptul șocante.

Ani la rând victimele au așteptat să li se facă dreptate însă nici până acum nimeni nu a ajuns după gratii. În iunie, urma să se dea verdictul final în acest dosar, însă Curtea de Apel Bucureşti a împărțit cazul în două. Pe de-o parte, avocații cer sentințe mai blânde pentru primarul la vremea respectivă Piedone și angajatele de la primărie. Pe de altă parte, se rediscută și pedepsele pentru ceilalți: patronii clubului, isu, firma de artificii. Completul de divergenţă a rămas în pronunţare, iar decizia nu a venit nici până acum.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Daniela Niță, administratorul firmei care a furnizat artificiile de la care a pornit incendiul din clubul Colectiv. Ea a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare. Însă, femeia a fost găsită fără suflare în apartamentul său în acestă vară. Pedepse aproape la fel de aspre au primit și cei trei patroni ai clubului, 11 ani și 8 luni de detenție. Cei doi artificieri au primit pedepse diferențiat, respectiv 9 ani și opt luni și 10 ani. Printre cei condamnați este și fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu – Piedone, cu o pedeapsă de 8 ani și 6 luni.

Ultimul cuvânt îl vor avea cei de la Curtea de Apel din Capitală. Până atunci supraviețuitorii celei mai mari tragedii post decembriste și cei care și-au pierdut copiii mai au de așteptat până când justiția le va face dreptate. Între timp inculpații se consideră… nevinovați.

NIMIC nu a decurs cum trebuia. 64 de vieți s-au pierdut în focul din Colectiv. Al 65-lea tânăr și-a pus capăt zilelor. Pe mulți i-au răpus bacteriile din spitale, nu rănile din club.

 

Comments

comments

About the Author