Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Luminația – imagini spectaculoase cu cimitirele din Timișoara după apus

Posted on nov. 1 2020 - 8:30pm by petre

Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Luminația, este o sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții. În bisericile occidentale (Romano-Catolică, Anglicană, bisericile protestante) sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie.

Ziua Mortilor

În bisericile răsăritene – Ortodoxă și Greco-Catolică – prima duminică dupăRusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul vestic. În zonele de interferență între lumea ortodoxă și cea apuseană, de exemplu în Banat, credincioșii ortodocși și greco-catolici au luat obiceiul de a merge la cimitir în seara zilei de 1 noiembrie, pentru a-și cinsti morții, evenimentul fiind numit și „Ziua Morților„.

storic

Sărbătoarea Tuturor Sfinților își are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri sărbătorea cu un fast deosebit pe toți martirii creștinătății, știuți și neștiuți, în prima duminicădupă solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, considerând că tăria, curajul și statornicia martirilor sunt prin excelență opera Duhului Sfânt, promis și dăruit Bisericii Sale de către Cristos Mântuitorul.Biserica din Roma a adoptat această sărbătoare în secolul al VI-lea.

După o sută de ani, Papa Bonifaciu al IV-lea a fixat data sărbătoririi tuturor martirilor la 13 mai, zi în care Panteonul roman, transformat în biserică creștină, a fost sfințit și dedicat Născătoarei de Dumnezeu și tuturor martirilor, primind numele de „Sancta Maria ad martyres” – „Sfânta Maria între martiri”. În timpul slujbei solemne din ziua de 13 mai, la un anumit moment, peste mulțimea de credincioși se revărsă o ploaie de petale de trandafiri roșii-stacojii, coborând lin de la înălțimea cupolei maiestuoase. Ulterior, sărbătoarea și-a lărgit conținutul, devenind sărbătoarea „Tuturor Sfinților”, și a fost extinsăla toate bisericile din Apus. Înanul 835, Papa Grigore al IV-lea a transferat sărbătoarea la 1 noiembrie, dată la care se celebrează și astăzi.

Comments

comments

About the Author