O tradiție dispărută de aproape o jumătate de secol de la Timișoara a fost readusă la viață de un întreprinzător local.
Mulți timișoreni își aduc aminte că, până în anii 70, în oraș se mai puteau găsi vânzătorii care, așezați pe un scăunel, agitau un fel de cutie din tablă cu găuri pe o șină deasupra jarului de cărbuni, reușind astfel să coacă castane uniform pe toate părțile. Castanele calde erau vândute în cornete din ziare vechi, așa cum se vindeau și semințele prăjite și sărate.
Comerțul socialist, însă, a distrus orice formă de mic comerț și, în plus, exportul masiv de produse românești, inclusiv de castane, a făcut ca și pireul de castane să dispară treptat din magazine și cofetării.
În occident, însă, în marile orașe, comercianții stradali de castane coapte sunt un lucru obișnuit și au un mare succes, astfel că, în urmă cu câțiva ani, un comerciant din Timișoara a avut inițiativa să aducă la Târgul de Crăciun un cuptor cu castane prospăt coapte, succesul inițiavei determinându-l să facă demersurile pentru a obține autorizarea unei biciclete comerciale pentru comercializarea castanelor în Timișoara pe perioade mai lungi, mai ales în perioada de toamnă – iarnă.
Așadar, Florin Ilie, cel care în timpul anului gestionază chioșcul suveniruri din centrul orașului, a readus în centrul Timișoarei tradiția castanelor fierbinți, proaspăt coapte pe jar de cărbune.
Cazanul special de la Viena a fost montat pe bicileta comercială și amenajat în mod profesional pentru desfacerea de castane de calitate.