Monica Iacob Ridzi s-a predat! Vezi la cîți ani a fosr condamnată

Posted on feb. 16 2015 - 8:03pm by petre

Fostul ministru al Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnatădefinitiv, luni, de ICCJ, la 5 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului, iar fosta ei consilierăIoana Vârsta a primit o pedeapsătot de 5 ani. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax căRidzi s-a predat, luni după-amiază, la Poliția județeanăCluj și va fi încarceratăla secția exterioarăa Penitenciarului Gherla din Cluj-Napoca.

UPDATE 19:01 – Monica Iacob Ridzi va fi încarceratăla secția exterioarăa Penitenciarului Gherla din Cluj-Napoca

Monica Iacob Ridzi, condamnatădefinitiv, luni, de instanța supremă, la cinci ani de închisoare, va fi încarceratăla secția exterioarăa Penitenciarului Gherla din Cluj-Napoca, unde va rămâne pe perioada carantinei, respectiv 21 de zile, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Monica Iacob Ridzi s-a predat la Poliția JudețeanăCluj luni, la ora 17.50, ea venind împreunăcu soțul său, Tiberiu Iacob Ridzi.

„Înurmăcu puțin timp, Monica Iacob Ridzi a fost depusăla secția exterioarăa Penitenciarului Gherla, din Cluj-Napoca, unde va sta în carantină21 de zile. Dupăaceastăperioadă, o comisie de disciplinăurmeazăsă-i stabileascăregimul de detenție în care își va executa pedeapsa – închis, semi-deschis, închis sau maximăsiguranță, precum și locul unde va fi încarcerată”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu.

Dupăpronunțarea deciziei de condamnare, mandatul de executare a pedepsei pentru Ridzi a ajuns la Poliție în Petroșani, unde aceasta își are domiciliul. Monica Iacob Ridzi și soțul acesteia, Tiberiu Iacob Ridzi, care este primarul municipiului Petroșani, locuiesc într-un apartament situat în partea de nord a orașului. Surse locale spuneau însăcăMonica Iacob Ridzi, care este deputat UNPR, locuiește mai mult în București, unde unul dintre cei doi copii ai familiei urmeazăun tratament.

UPDATE 18:39 – Elena Vârsta s-a predat la Arestul Poliției Capitalei

Fosta consilierăa Monicăi Iacob Ridzi Elena Vârsta, condamnatădefinitiv la cinci ani de închisoare cu executare alături de fostul ministru, s-a predat, luni seară, la Arestul central al Poliției Capitalei.

Monica Iacob Ridzi, condamnatădefinitiv, de instanța supremă, la cinci ani de închisoare, s-a predat, luni după-amiază, la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Dupăpronunțarea deciziei de condamnare, mandatul de executare a pedepsei pentru Ridzi a ajuns la Poliție în Petroșani, unde aceasta își are domiciliul.

Mandatul pentru Elena Vârsta, care are de executat tot cinci ani de închisoare, a ajuns la Poliția Capitalei.

UPDATE 17:41 – Monica Iacob Ridzi s-a predat la Poliție – surse

Monica Iacob Ridzi, condamnatădefinitiv, de instanța supremă, la cinci ani de închisoare, s-a predat, luni după-amiază, la Poliție, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Șeful Poliției Petroșani: Așteptăm comunicarea de la ICCJ pentru a putea merge la locuința lui Ridzi

Titel Brăgaru, șeful Poliției Petroșani, localitatea de domiciliu a Monicăi Iacob Ridzi, afirmăcăpolițiștii așteaptăcomunicarea scrisăde la ICCJ privind condamnarea fostului ministru pentru a putea merge la locuința acesteia, surse locale afirmând căRidzi s-ar afla la Petroșani.

„Așteptăm comunicarea de la ICCJ și atunci vom aplica prevederile legale. Pânăatunci nu acționăm în niciun fel”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Titel Brăgaru, comandantul Poliției Petroșani.

Potrivit sursei citate, numai dupăce existăo comunicare scrisăpolițiștii se pot deplasa la adresa de domiciliu a Monicăi Iacob Ridzi, pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei, în cazul în care fostul ministru nu se predă.

Monica Iacob Ridzi și soțul acesteia, Tiberiu Iacob Ridzi, care este primarul municipiului Petroșani, locuiesc într-un apartament situat în partea de nord a orașului. Surse locale spun însăcăMonica Iacob Ridzi, care este deputat UNPR, locuiește mai mult în București, unde unul dintre cei doi copii ai familiei urmeazăun tratament. Aceleași surse spun căluni Monica Iacob Ridzi s-ar afla la Petroșani.

Completul de cinci judecători al ÃŽnaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a condamnat-o pe fosta consilierăa lui Ridzi, Ioana Elena Vârsta, la cinci ani de închisoare cu executare, tot pentru abuz în serviciu. Instanța a menținut astfel pedeapsa dispusă, în 27 ianuarie 2014, de instanța supremă.

Pedeapsăcu executare a primit și George Răzvan Nica Udangiu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, acesta fiind condamnat la trei ani de închisoare cu executare și doi ani interzicerea unor drepturi.

Paul Diaconu, fost director al Direcției Generale Economice și Resurse Umane din MTS, în perioada martie – septembrie 2009, a primit o pedeapsăde trei ani de închisoare cu suspendare, dupăce judecătorii au constatat căacesta și-a plătit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsăde doi ani și șase luni de închisoare cu executare.

„Constatăcăinculpatul Diaconu Paul a achitat suma de 23.000 lei  din prejudiciul cauzat părții civile Ministerul Tineretului și Sportului conform ordinelor de plată, suma fiind achitatăîn contul Trezoreriei sectorului 6 București”, conform deciziei Completului de cinci judecători al instanței supreme.

Pedepse cu suspendare au primit și alți șase foști angajați ai Ministerului, aceștia rămânând cu pedepsele dispuse la judecarea în fond a cauzei. Astfel, Marius Mihail Mărcuță, consilier în cadrul Direcției Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne (decembrie 2008 – mai 2009), a fost condamnat la trei ani cu suspendare și doi ani de interzicere a unor drepturi.

Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcției Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și doi ani de interzicere a unor drepturi. Pedeapsa lui Mărcuțăare un termen de încercare de șase ani.

Octavian Petru Dragomir, director al Direcției Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit trei ani cu suspendare, pedeapsa având un termen de încercare de șase ani.

Claudia Radu, director general al Direcției Generale Programe, Proiecte și Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 – ianuarie 2010), a fost condamnată, cu suspendare, la doi ani și jumătate plus doi ani de interzicere a unor drepturi, având un termen de încercare de patru ani și jumătate.

Încazul lui Dan Petre Toia, director al Direcției Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), instanța a stabilit o pedeapsăde trei ani de închisoare cu suspendare, termenul de încercare fiind de șase ani.

Daniela Popa, consilier în cadrul Direcției de Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit o pedeapsăde doi ani de închisoare cu suspendare, pentru un termen de încercare de patru ani. Popa fusese condamnatăde prima instanțăla un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Aceeași pedeapsăa primit-o și Cristian Marius Negrea, asociat și administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Decizia de luni a ICCJ este definitivă, Monica Iacob Ridzi și Ioana Vârsta urmând săfie încarcerate.

În27 ianuarie 2014, dupăaproape doi ani și nouăluni de la trimiterea dosarului în judecată, un complet de trei judecători de la ICCJ a dispus pedepse cu executare pentru Monica Iacob Ridzi, Ioana Vârsta și Paul Diaconu. Ceilalți nouăinculpați din dosar, dintre care șase foști angajați ai Ministerului Tineretului și Sportului, au primit pedepse cu suspendare.

Sentința a fost atacatăcu apel la Completul de cinci judecători al instanței supreme, care dupăpatru termene de judecatăau dat decizia definitivăîn cauză.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, săatribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

Înacest scop a fost alocatăfirmelor Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitatăși aprobatăprin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele săfie organizate în locuri din București, Costinești și 39 reședințe de județ, în care cunoștea căstructurile proprii ale ministerului ori alte entități publice sau private vor desfășura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuzăpe Ridzi că, ulterior declanșării cercetărilor, în 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuță, ar fi intervenit săfie șterse din calculatoarele MTS aparținând unora dintre coinculpați date informatice și fișiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poștăelectronică, cât și din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

La data trimiterii dosarului în judecată, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilăcu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând căîși rezervădreptul de a o modifica în funcție de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author