Mitica Dragomir e liber

Posted on apr. 8 2014 - 7:58am by petre

Dumitru Dragomir va fi cercetat în libertate, în timp ce oamenii de afaceri Mihai Corbu și Radu Arhire au fost arestați preventiv, a decis, marți dimineață, Tribunalul București (TB), în dosarul privind vânzarea de către LPF a drepturilor TV pentru meciuri.

Dragomir, Corbu și Arhire au fost aduși la instanțăcu propunere de arestare preventivăîn jurul orei 00.15, fiind audiați timp de peste cinci ore.

La ieșirea din tribunal, Dragomir a declarat: „Am avut încredere în justiția din România și uite căs-a făcut dreptate. I am very strong (Sunt foarte puternic, n.r.)”.

Decizia TB nu este definitivăși poate fi contestatăla Curtea de Apel București (CAB).

Luni au fost reținuți, de procurorii Parchetului de pe lângăTribunalul București, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, evaziune fiscalăși spălare a banilor, și oamenii de afaceri Mihai Corbu, pentru complicitate la delapidare, complicitate la evaziune fiscalăși spălare a banilor, și Alexandru Mădălin Radu Arhire, pentru complicitate la evaziune fiscalăși spălare a banilor.

Dumitru Dragomir i-ar fi determinat membrii LPF săaprobe plata unui comision de 12.102.648 de lei în favoarea unei firme administrate de Mihai Corbu și Radu Arhire drept contravaloare a unor servicii de intermediere care nu au fost prestate, în scopul însușirii sumei, potrivit procurorilor bucureșteni.

Din probele administrate în cauzăa rezultat suspiciunea rezonabilăcăîn perioada 2011 – 2013, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în baza unei înțelegerii cu inculpatul Corbu Mihai – administrator al SC C.P. SRL, cu intenție, a determinat membrii LPF săaprobe acordarea/plata unui comision în valoare de 12.102.648 lei, în favoarea  SC C.P. SRL, drept contravaloare a unor servicii de intermediere care, în realitate, nu s-au prestat, în scopul însușirii sumei anterior menționate, aratăprocurorii.

Pentru realizarea acestui scop, Dumitru Dragomir, profitând de calitatea sa de președinte al LPF, a creat, în paralel cu circuitul licit de vânzare (prin negociere directă) a drepturilor de televizare către SC R. SRL, un circuit ilicit – fictiv, apt săcreeze confuzia cu cel licit, în scopul delapidării sumei de 3.000.000 de euro din patrimoniul LPF. El a inserat în circuitul fictiv un contract de intermediere, care atestădesfășurarea unor activități de identificare pe piațăa unui cumpărător, cu societatea administratăde Mihai Corbu și Radu Arhire.

Înbaza contractului de intermediere, fostul președinte al LPF a obținut aprobarea plății, de către Adunarea Generalăa Acționrilor (AGA), a unui comision de 5 la sutădin preț către societatea administratăde inculpatul Mihai Corbu, cunoscând căaceste servicii nu au fost prestate.

Totodată, în fiecare întrunire a AGA din aceastăperioadă, Dragomir, care a condus adunările, a prezentat membrilor actele circuitului licit, determinându-i să-și dea acordul pentru încheierea contractului de mandat între LPF și societatea administratăde Corbu și Arhire, deși contractul între LPF și SC R. SRL s-a încheiat ca urmare a negocierii directe.

Deși cunoștea căacel contract de mandat (intermediere) a rămas fărăobiect și din punct de vedere juridic, Dragomir l-a executat în sensul căa plătit în trei tranșe comisionul către societatea administratăde Corbu și Arhire, mai aratăprocurorii.

Din societatea administratăde Corbu și Arhire, suma de bani a fost transferatăîn cele din urmă, în baza unor relații comerciale fictive, în conturile unor societăți fantomă, iar din conturile acestora sumele de bani au fost scoase în numerar și returnate inculpaților, potrivit Parchetului TB.

Avocatul lui Dumitru Dragomir, Alina Gingirov, a declarat luni, dupăreținerea clientului său în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I, căacesta e acuzat de spălare de bani, delapidare și evaziune, iar procurorii nu au ținut cont de probele pe care le-a adus.

ÃŽnainte săfie dus la audieri, Dragomir a scris pe blogul său căîn acest dosar ar fi vorba despre un comision de 2,25 milioane de euro acordat firmei omului de afaceri Mihai Corbu. „L-am văzut pe Corbu de douăori, iar o datăne-am certat”, a adăugat fostul șef al LPF.

Îniunie 2011, Dumitru Dragomir a declarat căoferirea unui comision de 5 la sutăfirmei care a intermediat contractul pentru drepturile TV este perfect legal, acesta fiind aprobat de către Adunarea Generalăa LPF.

Tot atunci, juristul LPF, Cătălin Ciubotă, spunea căcedarea drepturilor TV se face în conformitate cu legislația româneascăși europeană. „Au fost litigii, prin care trei cluburi, Steaua, Dinamo și Rapid au încercat săsusținăcădrepturile TV ar aparține cluburilor. Existăhotărâri definitive și irevocabile care atestăceea ce scrie și în Statut, drepturile TV aparțin LPF. Legea Sportului prevede același lucru, ca gestiunea drepturilor TV săfie colectivă, cum e și la nivelul UEFA. E normal săfie așa, pentru căgestiunea individualăa drepturilor TV s-a dovedit a fi falimentară, în cazul în care nu ești un club mare. De aceea în toatăEuropa, gestiunea se face colectiv. Aceastăsocietate care a intermediat cedarea drepturilor, Capital Properties, și-a făcut treaba foarte bine. Piața media, plus presiunea care a venit de la cluburi, a creat un anumit blocaj. Apariția acestui intermediar a dus la deblocarea aspectelor juridice, dar și economice”, a susținut Ciubotă.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author