DNA face percheziții acasăla Radu Mazăre și la Primăria Constanța

Posted on apr. 8 2014 - 7:51am by petre

Procurorii DNA fac, marți, percheziții la Primăria Constanța și la locuința primarului Radu Mazăre, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupție, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat căperchezițiile au loc doar la cele douăadrese, respectiv la sediul Primăriei Constanța și locuința lui Radu Mazăre din Mamaia, aflatăpe malul lacului Siutghiol.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, spunea, în 24 martie, căDirecția NaționalăAnticorupție (DNA) îl vizeazăîntr-o nouăanchetă, privind modul în care a fost construit cartierul de locuințe sociale din oraș, procurorii solicitând primăriei mai multe documente legate de aceastăinvestiție, în valoare totalăde șapte milioane euro.

„O săvăarăt astăzi cum se face justiția independentăși imparțialăîn republica lui Băsescu. Am aici adresa primităde la DNA pe numele Regiei Consiliului Local care s-a ocupat de construcția acestui cartier Henri Coandăși în care ni se cere de la DNA București, în urma soluționării dosarului, alt dosar am, sătrimitem pânăla25 martie contractul de achiziție, precum și toate documentele aferente procedurii de achiziție publicăreferitoare la acest contract, al cartierului de amărâți Henri Coandă”, declara atunci Radu Mazăre, într-o conferințăde presăsusținutăîn cartierul social.

El a susținut căa construit cel mai ieftin din România, dar cu toate acestea procurorii DNA îl verificătot pe el.

„ÎnConstanța, am construit cel mai ieftin din România și vreau săcontruiesc în continuare, săterminăm cu toți oamenii care sunt pe stradă, DNA-ul lui Băsescu măcontroleazăși măacuzăpe mine, iar cu Videanu, care a cumpărat de zece ori mai scump, nu are absolut nicio treabă. Asta-i justiție imparțială. Eu vreau să-i întreb așa pe procurorii ăștia: «Păi, bă, oamenilor, de unde credeați căîmi mai pun eu comision și mai și fur la 270 de euro pe metrul pătrat, cu cât am construit aici?». E normal așa ceva, ce se întâmplăîn țara asta? Înloc ca Băsescu să-i cheme și săia model și săconstruiascăîn toatăRomânia cum am construit eu aici, ca sănu mai fie oameni care dorm pe stradă, ei vin sămăancheteze. Asta-i țara. Aici sunt toate documentele care pleacăastăzi către DNA săle verifice”, a mai spus Radu Mazăre, care a precizat cădeocamdatănu a fost audiat în acest dosar.

ÃŽntrebat dacămai știe în câte dosare este cercetat de DNA, Mazăre a spus cănu poate săle ținănumărul.

„Nu știu câte dosare am, cănu mai pot săle țin numărul. Sunt precum călugării budiști. Călugării budiști nu sunt călugări ca ai noștri pe toatăviața. Ei vin, își pun roba portocalie și stau călugări cât vor, dupăcare ies în civilie. Așa sunt și dosarele mele: apar, dispar, se deschid, se închid, nu mai pot săle țin numărul”, a adăugat Mazăre.

Primarul municipiului Constanța spunea, în 1 aprilie, căcădosarele penale care îl vizeazăi se trag de la marii operatori din port, „milionarii” care plătesc foarte puțin pe terenuri și care aproape toți „au legături cu fosta sau actuala securitate”.

„Ieri am avut o revelație și mi-am dat seama de unde aceastăfrenezie a procurorilor pe capul nostru, la Constanța. De la Port, de acolo ni se trage, pentru căoperatorii din port, cei mari, milionarii din port, plătesc foarte puțin statului român pe terenuri, plătesc chiriile de acum 20 de ani, plătesc 0,02 dolari pe metru pătrat. Portul, când scoate la licitație acum, scoate la licitație cu de 10 ori mai mult. Toți acești operatori sunt persoane private, care au privatizat niște foste societăți ale statului și care aproape toți au legături cu fosta sau actuala securitate”, declara Radu Mazăre.

Primarul Constanței a dat în acest sens ca exemplu societatea Chimpex, „care face tot traficul de minereu din România pentru Sidex”.

„A fost privatizatăîn 1997 și a fost cumpăratăde Grupul Internațional Bali, al cărui reprezentant în România era generalul Stănculescu și generalul Dan Drăgoi. Băiatul generalului Dan Drăgoi este fostul ministru de Finanțe Bogdan Drăgoi, actualul consilier al lui Băsescu. Și pot săvămai dau exemple de asemenea societăți câte vreți. Spre exemplu, cel cu platforma de foraj și cu toate discuțiile, prietenul lui Băsescu, unde a fost să-l viziteze pe platformă, care a luat un credit mare acum de la CEC, pentru o nouăplatformă, un alt operator din port, cu relații sus-puse, în rândul serviciilor și al președintelui„, a mai spus primarul Constanței.

Radu Mazăre a precizat căprincipala temere a operatorilor portuari este căacțiunile portului se vor desface și vor fi scoase la bursă.

„Ei sunt speriați, în primul rând, de privați, care vor avea 34 la sută, care vor pune problema profitului și a chiriilor infime pe care le plătesc acești milionari din port, de 20 de ani, statului român”, a adăugat Radu Mazăre.

Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecatăde procurorii anticorupție, alături de alte persoane, tot într-un dosar legat de retrocedări, acesta judecându-se la Curtea de Apel București.

Primaria Constanța a finalizat în vara anului trecut acest cartier de locuințe sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent și premierul Victor Ponta.

Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuințe – 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu douăcamere și 171 de apartamente cu trei camere. Încele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Valoarea totalăa investiției este de aproximativ 7 milioane de euro.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author