Alegerile europene în dezbatere la Universitatea de Iarnăa grupului PPE din Comitetul Regiunilor

Posted on nov. 13 2013 - 7:33pm by petre

Locul unde presa localăîntâlnește Europa

Mai sunt șase luni pânăcând cei peste cinci sute de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene vor fi chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în viitoarea legislaturăa Parlamentului European.

EPP Witer Universtity

EPP Witer Universtity

Alegerile pentru cele aproape 751 de fotolii de europarlamentar, la care vor accede, proporțional, aleșii europenilor din cele 28 de state membre, sunt, poate, mai importante chiar decât alegerile naționale pentru viitorul fiecăruia dintre noi, deși, interesul pentru scrutinul european este, încăscăzut. De exemplu, la alegerile europene din 2009 a participat doar 43%  din populația cu drept de vot.

Eforturile de creștere a interesului cetățenilor pentru politica europeană, pentru alegerile parlamentare europene, sunt o prioritate, constituind un obiectiv important al executivului european și,  mai ales, al actorilor implicați direct în politica uniunii.

SĂƒptămâna trecută, grupul Partidului Popular European din cadrul Comitetului Regiunilor a consacrat a opta ediție a Universității de Iarnăpentru mass-media locale și regionale tocmai subiectului alegerilor din 2014.

La eveniment au participat 65 de jurnaliști, editori, bloggeri, locali și regionali, din cele 28 de state membre ale UE, dezbaterile fiind axate pe modalitățile de eficientizare a transmiterii informațiilor privind politica europeană, în general, și alegerile europarlamentare, în mod special, către cetățeni, pe rolul și importanța relatărilor poveștilor despre proiectele, investiții și politicile europene în atragerea oamenilor spre afacerile europene.

Universitatea de Iarna a  grupului EPP In Comitetul Regiunilor

Universitatea de Iarna a grupului EPP In Comitetul Regiunilor

Au discutat cu jurnaliștii europeni și au împărtășit din experiența lor Michael SCHNEIDER, președintele grupului Partidului Popular European în Comitetul Regiunilor, Willy HELIN, expert în comunicare europeană, Jaume DUCH, director media la Parlamentul European, Kostas SASMATZOGLOU, purtătorul de cuvânt al PPE, europarlamentarul Othmar KARAS, Alia PAPAGEORGIOU, expert în social media, Michel LEBRUN (PPE), președinte al comisiei de finanțe și administrație din cadrul Comitetului Regiunilor, Patrizio FIORILLI, purtător de cuvânt pentru buget și programe financiare, Shirin WHEELER, purtător de cuvânt al Directoratului pentru politici regionale din cadrul Comisiei Europene, Daniela VINCENTI de la rețeaua media Euractiv și alții.

Dezbaterile de la Universitatea de Iarnăa grupului PPE în CoR au fost moderate de principalii organizatori, Rick THOMPSON, director T-Media, și Katie Owens, sufletul reuniunii.

 

Foarte utilă, pentru înțelegerea problemelor cu care se confruntăjurnaliștii regionali și locali în abordarea și relatarea problematicilor europene, s-a dovedit sesiunea de workshop-uri pe parcursul căreia, organizați pe ateliere profesionale – TV și Radio broadcast, online media, print – „studenții„ universității de iarnăau pus cap la cap interese, nevoi, cerințe, mijloace de a a accede eficient la informație în materie de probleme europene, de agregare a știrilor brute și de atragere a publicului în viața Uniunii Europene.

Înurma brainstorming-ului  au reieșit câteva aspecte importante, concretizate în cerințe punctuale ale jurnaliștilor locali și regionali de la reprezentații politici, administrativi și executivi ai cetățenilor în instituțiile europene.

 

Lista „revendicărilor„ profesionale a fost însușităde reprezentanții PPE în Comitetul Regiunilor, care s-au angajat săo punăîn dezbaterea factorilor și a forurilor decizionale în materie de comunicare europeană.

 

Concluzia generalăacceptată  a Universității de Iarnăa grupului Partidului Popular European în Comitetul Regiunilor este căinformația europeanătrebuie făcutăatractivăpentru consumatorul de media, pentru ca sistemul european săfie cu adevărat înțeles de cetățeni. Sute de milioane de oameni trebuie săafle, și prin intermediul relatărilor media, căafacerile europene sunt de fapt afaceri locale și nu probleme de politicăexternă.

 

Oamenii trebuie săafle cămajoritatea politicilor naționale, a celor 28 de state membre, sunt gândite, concepute și votate la nivelul Uniunii Europene și, mai ales, căfiecare cetățean cu drept de vot din UE este parte activăa deciziei europene, care, de fapt, este decizia privind propria viață.

 

Europa e aici sărămânăși felul în care trăim în aceastămare familie depinde de fiecare dintre noi. Europa e aici sărămînă, așa cum spuneam, dar Europa trebuie săcoboare în stradă, săintre în casa fiecărui cetățean, acolo unde îi este locul.

 

Alegerile din 2014, primele dupăTratatul de la Lisabona, vor unele extrem de importante pentru viitorul nostru. Așa cum aratăsondajele, va fi greu ca oricare dintre grupurile politice din Parlamentul European săobținăo majoritate absolută, așa căva fi foarte important gradul în care votul va fi concentrat pe apartenența politicăa candidaților la un partid și, în consecință, la una dintre familiile politice din Parlamentul European.

 

 Petre Irimuș

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

About the Author