Ce cred românii despre Uniunea Europeană, dar și despre România! Tu ești de acord cu asta?

Posted on mart. 16 2015 - 2:27pm by petre

Marea majoritate a românilor (74%) considerăcăUE se îndreaptăîn direcția cea bună, în timp ce 34% spun căRomânia merge în direcția corectă, doar 17% percepând situația economiei naționale ca fiind bunăși foarte bună, potrivit ultimului Eurobarometru.

74% dintre români se declarăoptimiști în legăturăcu viitorul UE (media europeanăfiind de 56%), cu 11% mai mulți în 2014 fațăde 2013, conform ultimului Eurobarometru prezentat, luni, de Reprezentanța Comisiei Europene la București.

60% dintre români au încredere în UE, iar 68% se simt cetățeni români, în creștere fațăde 56% în 2013.

Marea majoritate a românilor (74%) considerăcăUE se îndreaptăîn direcția cea bună, în timp ce numai 34% spun căRomânia merge în direcția corectă.

17% dintre repondenți percep situația economiei naționale ca fiind bunăși foarte bună. Înceea ce privește așteptările pentru următoarele 12 luni, 35% se așteaptăca situația economicăsăse îmbunătățească.

53% dintre români sunt mulțumiți de modul în care își exercitădrepturile democratice în cadrul UE, în timp ce doar 25% sunt satisfăcuți de modul de funcționare a democrației românești, în creștere, totuși, cu 10% fațăde 2013.

Totodată, românii sprijinăîntr-o măsurămult mai mare decât media europeanăprioritățile Comisiei Juncker. Astfel, politica de extindere a UE este susținutăde 72% dintre repondenți, fațăde media europeanăde 39%, românii situându-se pe primul loc în acest sens.

La nivel național, românii sunt preocupați de șomaj și inflație, precum și de starea sistemului sanitar și de asistențăsocială.

88% dintre cei chestionați apreciazăcăsituația locurilor de muncăîn România este proastăși foarte proastă.

Românii apreciazăpozitiv drepturile lor în calitate de cetățeni europeni, 84% fiind mulțumiți de dreptul de a lucra în orice stat membru.

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 8-17 noiembrie 2014.

Au fost intervievate 1.016 de persoane, marja de eroare fiind de 3%.

Comments

comments

About the Author