Guvern: „Traian Băsescu a dezinformat opinia publicăpe subiectul OUG privind certificatele verzi„

Posted on mart. 12 2014 - 8:45am by petre

Guvernul a transmis un comunicat în care îl acuzăpe președintele Traian Băsescu de faptul căa dezinformat opinia publică,” în direct, fățiș, voit și într-un mod iresponsabil”, în problema certificatelor verzi și aratăcăLegea a fost votatăde Parlament, dar a fost blocatăde președinte.Guvern sedinta

Potrivit Executivului, efectul acestei blocări este creșterea facturilor la energie electrică.

„Traian Băsescu a dezinformat opinia publicăpe subiectul OUG privind certificatele verzi. Legea a fost votatăde Parlament, dar a fost blocatăde președinte, efectul fiind creșterea facturilor la energie electrică. Pe subiectul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, președintele României, domnul Traian Băsescu, a dezinformat în direct, fățiș, voit și într-un mod iresponsabil opinia publică! ÃŽl invităm pe domnul președinte Traian Băsescu săspunăromânilor adevărul, anume căLegea pentru aprobarea OUG 57/2013 a fost adoptatăpe 17 decembrie 2013 de către Camera Deputaților, fiind transmisăspre promulgare pe 19 decembrie 2013. Ulterior, președintele României a cerut Parlamentului reexaminarea reglementării, aceastăsolicitare fiind respinsăde cele douăcamere în luna februarie a acestui an”, se aratăîn comunicatul Guvernului.

Aceeai sursămai transmite că, marți seara, același președinte al României a dezinformat media și cetățenii României, spunând că, din informațiile sale, legea nu a fost votatăîn Parlament, în contextul în care chiar el a cerut reexaminarea acesteia, dupăce a fost votatăîn cele douăcamere.

Guvernul aratăcălegea a trecut deja de votul Parlamentului, de douăori, ultima datăpe 26 februarie, fiind în prezent trimisăde Traian Basescu la Curtea Constituționalăîntr-o nouăîncercare de blocare.

„Cerem de urgențăca Traian Băsescu săînceteze cu acest blocaj, pentru ca legea săfie promulgatăcât mai repede de către președintele României. ÃŽi amintim domnului Traian Băsescu faptul că, prin aceastălege, Guvernul intenționeazăreducerea numărului de certificate verzi și, implicit, stoparea creșterii prețului la energia destinatăcetățenilor României și industriei naționale. Prin acest refuz și blocaj iresponsabil, Traian Băsescu transmite, practic, cetățenilor români și reprezentaților industriei cănu dorește ca aceștia săaibăfacturi reduse la energie electrică”, mai transmite Guvernul.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, căLegea certificatelor verzi este în Parlament și a fost retrimisăpentru cătrebuia săvinăun aviz de la Comisia Europeană, precizând cănu are nimic împotrivăsăfie promulgatăimediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

„Este retrimisăla Parlament pentru cătrebuia săvinăun aviz de la Comisia Europeană. Văasigur cănu am nimic împotrivăsăfie promulgatăimediat ce îndepinim toate procedurile, pentru ca România sănu se mai aleagăcu un infrigement”, a spus șeful statului.

Sindicatele din industrie protesteazămiercuri la Curtea Constituționalăși joi în Piața Victoriei, pentru a cere soluționarea urgențăa ordonanței de urgențăprivind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice și a liberalizării rapide a prețului la gaze naturale.

Anterior, premierul Victor Ponta a transmis sindicaliștilor cătrebuie săprotesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adăugând căpreședintele Băsescu este cel care refuzăpromulgarea legii privind certificatele verzi și „subminează”, astfel, economia naționalăși precizând căeste dispus săprotesteze și el la Cotroceni.

În26 februarie, președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituționalăîn cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituționalitate trimisăCurții Constituționale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare și pre-notificare, impusăde Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanșarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Președintele a precizat căOUG 57/2013, aprobatăprin legea transmisăspre promulgare, modificăschema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

„Guvernul României a emis aceastăOrdonanțăde Urgențăîn data de 4 iunie 2013, ea fiind publicatăîn Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeanăa transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentăa Comisiei Europene, prin care precizeazăfaptul cănu a fost transmisănicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a arătat președintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, dupăsesizarea CC, căa respectat toate procedurile în relația cu Comisia Europeanăla modificarea legislației privind producția de energie regenerabilă, precizând căpreședintele Traian Băsescu nu a luat în calcul „date esențiale ale procesului de comunicare cu CE”.

Comments

comments

About the Author