EUROVISION 2014: Ne calificăm sau nu în finală?

Posted on mai 8 2014 - 11:50am by petre

Reprezentanții României, Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu (Ovi), vor concura în cea de-a doua semifinalăa Eurovision Song Contest 2014, joi seară, cu piesa „Miracle”.

Semifinala de marți a fost difuzatăîn direct pe TVR, iar semifinala de joi și finala de sâmbătăvor fi transmise în direct de Televiziunea Romînă, de la ora 22.00 (ora României).

Eurovision Song Contest 2014 are loc la Copenhaga, dupăce ediția de anul trecut a concursului a fost câștigatăde Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa „Only Teardrops”.

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finalăa avut loc la Malmö Arena (Suedia). Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa „It’s My Life” (muzicăși versuri Cristian Faur).

Eurovision este o competiție muzicalăinternațională, organizatăde European Broadcasting Union. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fărăîntrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Romînă, membrăa EBU, este organizatoarea selecției naționale și participăla competiția europeanădin anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de douăori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o datălocul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia româneascăcu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusăde Eduard Cîrcotăși interpretatăde Mihai Trăistariu.

Toate „ingredientele” au fost reunite în Danemarca de organizatorii concursului Eurovision pentru a face săcreascăsuspansul înainte de finala de sâmbătăsearăa acestei competiții, unde se vor amesteca farmecul interpretativ, interesele geopolitice și costume de scenăla limita scandalosului.

Armenia, Suedia și Ucraina fac parte din rândul țărilor de la care se așteaptăun rezultat mare, dar, spre deosebire de anul trecut – când daneza Emmelie de Forest a câștigat competiția, conform așteptărilor, cu piesa ei „Only Teardrops” -, niciun favorit nu pare săse detașeze în 2014.

Semn al faptului căpolitica influențeazăvoturile, mulți spectatori din public au început săfluiere în momentul afișării rezultatelor semifinalei de marți seară, care au anunțat căRusia s-a calificat în finală. Și, potrivit anumitor observatori, Ucraina ar putea săprimească, sâmbătă, multe voturi de simpatie.

Televiziunea publicădaneză(DR) intenționeazăsămizeze la maximum pe aceastălaturădramaticăa galei Eurovision, descrisăadeseori drept cel mai mare eveniment audivizual non-sportiv din lume.

„Când artiștii ies din scenă, filmăm imediat reacțiile lor. Vrem ca totul săfie cât mai dramatic”, a declarat producătoarea TV Pernille Gaardbo.

Bugetul evenimentului este și el unul impresionant: Danemarca și-a fixat o limităde 190 de milioane de coroane daneze (25,5 milioane de euro) pentru a finanța Eurovisionul, care a atras 170 de milioane de telespectatori anul trecut în fața micilor ecrane.

Din lipsăde fonduri, Bulgaria, Cipru și Serbia nu participăla competiția din acest an.

Eurovision a câștigat în popularitate începând din anii ’90, când European Broadcasting Union (EBU, cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa) și-a relaxat regulamentul referitor la obligația artiștilor participanți de a cânta în limba țării proprii sau de a fi acompaniați de o orchestrăcu un dirijor.

Dupăaccesul lor la independență, Eurovision a devenit extrem de popular în țările din fosta URSS, care iau aceastăcompetiție mult mai în serios decât țările occidentale, precum Marea Britanie, unde majoritatea populației asociazăevenimentul cu sarcasmul prezentatorului Terry Wogan.

În2001, acesta din urmănu s-a jenat deloc și i-a ironizat fărămilăpe cei doi prezentatori ai galei, care prezentau toate cântecele făcând rime.

Danemarca a găzduit deja concursul Eurovision în 2001, când frații Olsen au câștigat concursul, cu cântecul „Fly on the Wings of Love”.

Înacest an, organizatorii au făcut apel la un trio de prezentatori, din care face parte și Pilou Asbaek, celebru pentru rolul interpretat în serialul de televiziune danez „Borgen”, care are deja mare succes și în străinătate.

De câteva zile, principala arterăcomercialădin Copenhaga propune un veritabil „traseu turistic” pentru fanii concursului Eurovision veniți din lumea întreagă.

Înacest an, competiția se desfășoarăîntr-un vechi șantier naval, în centrul unei zone comerciale. „Este un loc minunat, un loc care inspiră”, a spus Pernille Gaardbo. „Publicul este relativ aproape de scenă. Și, chiar dacăaici vor fi 11.000 de persoane, se va crea o atmosferăintimă”, a mai spus aceasta.

Muntenegru, Ungaria, Rusia, Armenia, Azerbaidjan, San Marino, Ucraina, Suedia, Olanda și Islanda sunt cele 10 țări calificate deja în finala Eurovision Song Contest 2014, care va avea loc sâmbătă, dupăce au trecut, marți, de semifinala care s-a desfășurat pe scena B&W Hallerna din Copenhaga.

Comments

comments

About the Author